Gay najbrži ove sezone
Gay je trenutno u sjajnoj formi

Amerikanac se spustio ispod 9.80

Gay najbrži ove sezone

M. Maksimović

Na mitingu u Londonu smo očekivali obračun najboljih sprintera današnjice, Usaina Bolta, Asafe Powella i Tysona Gaya, samo se ovaj posljednji pojavio na stazi. Činjenica da mu tu nisu njegovi najveći rivali nije zasmetala Gaya koji je na 100 metara pobjedio 9.78, najboljim rezultatom sezone.

Nakon što je Gay u Stockholmu pobjedio Bolta, u Londonu je pvi put ove godine išao ispod 9.80.
U Londonu je Gay potvrdio sjanu formu i ovaj put je pobjedio Yohana Blakea 9.89 i Richarda Thompsona 10.05.

Blanka Vlašić je u svom šestom nastupu ostvarila i šestu pobjedu, pa je nakon Dohe, Osla,Rima, Pariza i Stockholma, ostvarila trijumf u Londonu. Za novu pobjedu svjetskoj i evropskoj prvakinji bila su dovoljna tek tri skoka. Iz prvog je pokušaja preskočila letvicu na 1,85, 1,91 i 1,94 metara što je bilo dovoljno za pobjedu protiv neraspoložene konkurencije. Drugo mjesto je sa skromnih 1,91m zauzela Španjolka Ruth Beitia, a treće Ruskinja Irina Gordejeva također sa 1,91m. Nakon što je osigurala pobjedu, Vlašić je preskočila letvicu i na visinama od 1,98 i 2,01m, ali nije uspjela ići i preko 2,04m. Blanka je u Londonu osigurala ukupnu pobjedu u Dijamantskoj ligi.

Sudanac Abubaker Kaki je bio najbrži na 800 metara (1:44.38), Bernard Lagat na 3000 metara (7:40.36), a Bershawn Jackson je prošao prvi ciljem na 400 metara sa preponama istrčavši rezultat 48.12.

Najbolji rezultat sezone kod atletičarki postavila je Priscilla Lopes Schliep na 100 metara sa preponama.Kanađanka je postavila novih 12.52, ispred Sally Pearson 12.61 i Lolo Jones 12.66.

Kubanka Yarelis Barrios je u bacanju diska već u prvoj seriji imala hitac od 65 metara i 62 centimetra, što je na kraju bilo dovoljno za pobjedu. Evropska prvakinja iz Barcelone Sandra Perković je sa jednim ispravnim hicem 63.30 završila druga, dok se trećeg mjesta dokopala Nicoleta Grasu iz Rumunije, bacivši disk u četvrtoj seriji na 61 metar 78 centimetara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.