Gay pobjedio Bolta u Stockholmu
Gay je bacio rukavicu izazova Boltu

Poraz nakon dvije godine

Gay pobjedio Bolta u Stockholmu

M. Maksimović

Nakon završetka EP u Barceloni, Stockholm je bio prva naredna stanica u Dijamantskoj ligi, a tamo se dogodilo ogromno iznenađenje.Prvi put nakon finala Svjetskog prvenstva u Berlinu prošle godine u istoj utrci su se našli Usain Bolt i Tyson Gay. I Gay je napravio ono što je uradio Asafa Powell na istom mitingu prije dvije godine.

Pobjedio je Usaina Bolta. Bolt je od od poraza u Stockholmu nanizao 14 pobjeda, ali je Gay prekinuo veliku seriju Bolta pobjedivši u vremenu 9.84 sekundi, a Bolt je bio drugi s za njega skromnih 9.97, dok je treći Richard Thompson sa Trinidada (10.10).

Evropska prvakinja, Blanka Vlašić je slavila u skoku u vis. Vlašić je u Stockholmu  u prvom pokušaju preskočila 1.85, 1.90. 1.94 i 1.97, preko dva metra je išla iz drugog pokušaja, a pobjednički skok na 2.02 metra izvela je također iz drugog pokušaja. Splićanka je potom triput rušila letvicu na visini 2.04, što je tri centimetra manje od njenog rekorda mitinga postavljenog prije tri godine.Drugo mjesto osvojila je Amerikanka Chaunte Lowe s visinom od dva metra, dok je treća bila Šveđanka Emma Green (1.94). Blanki je to peta uzastopna pobjeda u Dijamantnoj ligi nakon Dohe, Osla, Rima i Pariza, te vodi u konkurenciji visašica s maksimalnih 20 bodova s velikim šansama za ukupnu pobjedu.

U skoku u dalj Darya Klishina je slavila sa 6.78 dužinom iz druge serije, dok je evropska prvakinja Ineta Radevica sa 6.70 završila tek kao peta. Iznenađenje predstavlja i poraz Norvežanina Andreasa Thorkildsena u bacanju koplja. Nekadašnji svjetski prvak Teri Pitkämäki je slavio sa 84.41, dok je Thorkildsen bio drugi sa 83.63.

Zanimljivo je bilo i u utrci atletičarki na 100 metara sa preponama. Tu je iznenadila Australka Sally Paerson sa 12.57 ispred Kanađanke Priscille Lopes-Schliep (12,59) i Amerikanke Lolo Jones (12,70).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti