I prvak u bacanju kugle na "Hanžeku"
Tomasz Majewski (foto: DECA Text&Bild)

I prvak u bacanju kugle na "Hanžeku"

M. Skaka

Bacanje kugle za muškarce na "Hanžeku" u Zagrebu, 31. avgusta bit će jedan od šlagera mitinga, a tu iznimnu disciplinu predvodit će aktuelni olimpijski prvak Tomasz Majewski.

"U Stockholmu sam boravila na poziv direktora Rajnea Soderberga kako bih se na licu mjesta uvjerila kako izgleda jedan od najbolje organiziranh mitinga na svijetu i pokupila iskustva kojima možemo unaprijediti naš “Hanžek”. DN Galan je dosad imao status Super Grand Prixa, a od sljedeće godine bit će dio Dijamantne lige.", kazala je Ivana Brkljačić, direktorica Grand Prix mitinga Zagreb 2009.

Bacanje kugle u Stockholmu posljednjih godina ima poseban status. I u muškoj i u ženskoj konkurenciji natjecanje se održava dan prije glavnog programa, a miris spektakla natjecanju daje i kulisa: kugla se baca na glavnom gradskom trgu. Na sličan način će i organiztori "Hanžeka" pokušati atletiku dovesti u srce grada Zagreba. Na Trgu bana Josipa Jelačića će se u nedjelju 30. kolovoza, dan prije Grand Prix mitinga, održati natjecanje najboljih svjetskih juniora u bacanju kugle teške 6 kilograma.

U Tomaszu Majewskom “Hanžek” je nakon preponaša Dayrona Roblesa dobio drugog, ali sigurno ne i posljednjeg, pekinškog zlatnika. Poljski pirat će u Zagrebu bacati samo dan nakon svog 28. rođendana. Majewski je prošlog ljeta u Ptičjem gnijezdu šokirao američke ljubitelje atletike jer se posljednjih godina osjećaju vladarima muške kugle. No, Majewski ih je sve zasjenio, a ove godine je u još boljoj formi jer je u posljednjim danima srpnja dvaput popravljao lični rekord. U Barceloni je bacio kuglu 21,64 metra, a u Stockholmu 21,95 što je i novi poljski rekord. Te večeri imao je izvrsnu seriju hitaca (21,65; 21,95; 21,44; x; x; 21,83). Rekord mitinga kojeg je 2002. postavio Adam Nelson hitnuvši kuglu 21,28 metara je definitivno u opasnosti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.