IAAF uvodi pravila za testiranja spola

IAAF uvodi pravila za testiranja spola

Teme:

Međunarodna atletska federaija (IAAF) usvojit će niz pravila pomoću kojih će se odrađivati da li atletičarka s većom količinom muških hormona može nastupati na ženskim takmičenjima.

Vodeća svjetska atletska organizacija je saopćila da su pravila rezultat 18-mjesečnog istraživanja 'hiperandrogenizma', prenose agencije.  Povećan nivo androgena daje muškarcima prednost u sportovima u odnosu na žene, radi čega se muškarci i žene takmiče odvojeno.

Pitanje spola u atletici je postalo ''vruća'' tema od kada je južnoafrička šampionka na 800 metara Caster Semenya  diskvalifikovana nakon provjere spola u augustu 2009. godine. Povratak na staze joj je dozvoljen tek u julu prošle godine.

Vijeće IAAF-a u južnokorejskom Daeguu odlučilo je da atletičarke koje u organizmu imaju povećanu količinu androgena mogu nastupati, ako je ta količina ispod nivoa muškaraca. Atlatičarke koje odluče da se ne podvrgnu testiranju neće moći nastupati.  Nova pravila će stupiti na snagu 1. maja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.