Jedna je reprezentacija apsolutni vladar Svjetskih prvenstava u atletici

Nestvaran broj medalja

Jedna je reprezentacija apsolutni vladar Svjetskih prvenstava u atletici

S. Grebović

Atletska reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država će i na ovom Svjetskom prvenstvu pretendovati na najviše plasmane u svim atletskim disciplinama.

Ove godine glavni grad Katara, Doha, će biti domaćin XVII po redu Svjetskog prvenstva u atletici koje će biti biti održano od 28. septembra do 6. oktobra na prekrasnom stadionu Khalifa.

Prije dvije godine smotra najboljih atletičara svijeta održana je u Londonu i tamo je reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država bila najuspješnija zemlja sa ukupno 30 medalja od kojih je 10 bilo zlatnih.

Ove godine će Tori Bowie, Kori Carter, Emma Coburn, Phyllis Francis, Justin Gatlin, Sam Kendricks, Brittney Reese i Christian Taylor braniti će svoje svjetske naslove u raznim disciplinama.

Prosto bode u oči činjenica da su Amerikanci na posljednjih osam Svjetskih prvenstava sedam puta bili najuspješniji, a ta im je laskava titula u tom razdoblju promakla samo 2015. godine u Pekingu kada su bili "tek" treći na toj ljestvici iza Kenije i Jamajke.

Slikovni rezultat za doha 2019 athletics

Osim Pekinga 2015., Amerikanci u ukupnom poretku nisi bili najbolji na svega četiri prvenstva i to u Helsinkiju 1983., Rimu 1987 i Edmontonu 2001. godine.

Do sada su u historiji Svjetskih prvenstava osvojili 352 medalje, od kojih je čak 146 onog najsjajnijeg odličja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi