Kenijac Kamel tuži Bahrein

Kenijac Kamel tuži Bahrein

Adnan Beganović

Rođeni Kenijac sa bahreinskim pasošom, atletičar Youssef Saad Kamel, optužio je Bahrein za neisplačivanje bonusa, omaložavanje i poticanje na laganje oko godine rođenja.

Kenijski atletičar koji nastupa pod bahreinskom zastavom, Kamel, inače specijalist za utrke na 800 metara, na OI u Pekingu zauzeo je peto mjesto. Nezadovoljan odnosom bahreinskog atletskog saveza, optužio je isti za diskriminaciju jer mu nakon pet godina nisu omogučili punopravni status državljanina.

Svjetsku atletsku javnost posebno je uznemirilo priznanje Kamela da su mu u Bahreinu htjeli lažirati datum njegovog rođenja, što je u atletici u posljednje vrijeme "normalna" pojava. Međutim, Kamel na to nije htio pristati jer je bio ubjeđen da će Kenijski atletski savez uložiti žalbu.

Bahreinski atletski savez na njegovo optužbe je odgovorio protuoptužbama, navodeći da je Kamel zanemarivao svoje dužnosti. Bahreinci su naveli da će oduzeti Kamelu pasoš, a u slučaj "Kamel" uključila se i Međunarodna atletska federacija (IAAF).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.