Sramotna utrka u Kini, istraga je odmah pokrenuta: Pustili takmičara da pobijedi jer je domaćin

Kinez nečasno slavio

Sramotna utrka u Kini, istraga je odmah pokrenuta: Pustili takmičara da pobijedi jer je domaćin

Eldar Ganibegović
Teme:

Nevjerovatnu sportsku sramotu gledali smo u Kini, preciznije u Pekingu. Domaćeg takmičara pustili su da pobijedi samo zato što dolazi iz države domaćina. Jasno, istraga je odmah pokrenuta.

Završen je pekinški polumaraton, no odmah nakon toga je otvorena istraga. Nakon trijumfa kineskog atletičara Hea Jiea, postavlja se pitanje čemu sve vodi.

Naime, otvorena je istraga zbog sumnje u regularnost takmičenja. Pomenuti kineski atletičar slavio je s vremenom 1.03:44.

Ne bi tu ništa čudno bilo da cijeli svijet nije svjedočio nevjerovatnoj sceni na kraju trke. Tri afrička atletičara pustila su ga da pobijedi.

Kenijci Robert Keter i Willy Mnangat, te Etiopljanin Haili Bikili vodili su do samog kraja i očekivalo se da pobjednik bude neko od njih trojice.

Međutim, tada je bodeći trojac prepustio prvu poziciju i ujedno i pobjedu domaćem atletičaru. Još su ga i ohrabrivali da ih prestigne.

Oglasi

Sve je zabilježeno kamerama. Video obilazi svijet. Pogledajte o kakvoj se sramoti radi.

Inače, He Jie je prvak Azije u maratonu. Za jednu sekundu prednosti je slavio sada, no evidentno je kako je afrički trio prepustio pobjedu.

"Pokrenuli smo istragu i objavit ćemo rezultate javnosti kada budu dostupni", saopćeno je iz Pekinškog sportskog biroa.

Willy Mnangat je za South China News priznao da je pustio Kineza da mu pobijedi jer mu je prijatelj.

Istog tog Kineza gledat ćemo i na Olimpijskim igrama u Parizu kasnije ove godine. On je ujedno i nacionalni rekorder Kine u maratonu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi