Macanović: Roditelji su mi najveća podrška u svemu

Banjalučka atletičarka za SportSport.ba

Macanović: Roditelji su mi najveća podrška u svemu

D. Vejo

Kraljica sportova ima itekako žestoku konkurenciju kada su u pitanju takmičenja za žene. Put ka tronu stvara se godinama, mukotrpnim trudom i radom. Držati državni rekord, biti prvak Balkana i otići na Svjetsko prvensto ne dolazi preko noći. Koliko je stvarno teško uspjeti u vremenu koje je pred nama i uslovima u kojima se radi najbolji je pokazatelj član Atletskog kluba Banja Luka, Ivana Macanović, koja je ovaj sport izabrala još od malih nogu.

"Kao mala, voljela sam da trčim i oduvijek sam bila brža od svojih vršnjaka. Roditelji su jednog dana odlučili da me odvedu u Atletski klub Banja Luka kako bi me upisali da treniram. Nisu pogriješili, prvi trening mi je bio toliko interesantan. Dopao mi se klub, ljudi, atmosfera i evo već šesta godina prolazi od kako sam član istog", kazala je za SportSport.ba, Ivana Macanović.

Korak po korak, trka po trka, sve postepeno kreće uzlaznom putanjom. Ostvaruju se uspjesi jedan za drugim, a Ivana polako dobija dio poštovanja u svijetu atletskog neba.

"Osvojila sam mnogo medalja. Jedni od najvećih uspeha do sada je što držim rekord BiH na 60 m za mlađe juniore, na 100 i 200 metara za starije seniore, te prvo mjesto na Balkanskom prvenstvu gdje sam u štafeti 4 puta 100 metara zajedno sa svojim drugaricama iz kluba osvojila prvo mjesto. Najvećim uspjehom smatram odlazak na Svjetsko prvenstvo za mlađe juniore u Ukrajini gdje sam zauzela 35. mjesto u ukupnom poretku", dodala je Macanović.

Takmičenja su je vodila širom svijeta. Još jedno putovanje ove godine predstoji talentovanoj atletičarki. Sprema se za ostvarenje postavljenog cilja za ovu sezonu.

"Ove godine, za cilj sam postavila Svjetsko prvenstvo koje se održava u Posljskoj. Kako bih otišla na takmičenje, moram istrčati normu na 400 metara koja iznosi 55,25 sekundi. Prvu priliku za to, imat ću 1. maja na Međunarodnom takmičenju u Baru, te se nadam da ću uspjeti", ističe ona.

Kako bi se postigli svi ovi rezultati potrebno je puno truda i odricanja. Za osmijeh kada zasluži odličje, uloženo je mnogo krvi i znoja. Od jutra do mraka, na programu je dosta obaveza.

"Moj dan počinje veoma rano i prođe veoma iscrpljujuće. Ustajem u šest, odlazim u školu zatim nekon toga odmah na trening i onda učenje i spavanje. Rijetko kada da imam vremena za nešto drugo. Ja sam prije svega sportski tip. Izlasci, klubovi, alkohol i ostale stvari koje karakterišu ostale tinejdžere nisu moja svakodnevnica. Ništa nije lako, ali cijena uspjeha mora se platiti", riječi su atletičarke.

Jasnu poruku za mlade imala je Ivana.

"Niko neće pogriješiti ako se odluči za atletiku. U ovom sportu upoznajete dosta prijatelja, postajete bolja osoba, samo ne treba odustati od svog sna i želje za uspjehom. Uđite u atletiku i napravite svoj život boljim", zaključuje Ivana Macanović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi