Malkić oborio državni rekord
Dvorana u Torinu

Dobar nastup Adnan Malkića u Torinu

Malkić oborio državni rekord

M. Maksimović

Prvog dana 30. Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici kojem je domaćin Torino,podjeljena su četiri kompleta medalja. Na startu smo vidjeli odmah nastup našeg sprintera, Adnana Malkića koji je ostvario 22. vrijeme kvalifikacija, sa vremenom 7.96 

Sa rezultatom 7.96 sekundi Malkić je postavio novi državni rekord, a treću utrku četvrtfinala Adnan je završio kao šesti dok je Šveđanin Robert Kronberg izborio polufinale sa vremenom 7.58. Malkićev nastup i rezultat u Torinu su i dobar nagovještaj uspješne sezone na otvorenom u kojoj ga očekuju brojni nastupi na domaćoj i međunarodnoj sceni uključujući EP za mlađe seniore, Evropsko timsko prvenstvo, Mediteranske igre i Univerzijadu.

Na kraju je u ovoj disciplini zlato uzeo svjetski prvak na 110m s preponama Ladji Doucoure. Francuz je uzeo zlato u foto finišu ispred Holanđanina Gregoryja Sedoca branitelja naslova, obojica su imala vrijeme 7.55, dok je treći Čeh Petr Svoboda istrčao vrijeme 7.61.

U istoj disciplini kod atletičarki najbrža je bila Eline Berings iz Belgije sa pobjedničkim vremenom 7.92. Berings je istrčala najbolje belegijsko vrijeme odnosno ovih 7.92 predstavlja najbolji rezultat u Evropi. Lucija Skrobakova je bila druga (7.95), dok je treća, svjetska dvoranska prvakinja iz 2006. godine, Derval O'Rourke (7.97).

Prvo zlato je osvojila Nijemica Petra Lammert u bacanju kugle. Za zlato je bio dovoljan hitac iz prve serije, koji je bio više dobar, 19.66. Njena zemljakinja, Denise Hinrichs je u posljednoj seriji bacila kuglu 19 metara i 63 centimetra, pa je završila na drugom mjestu ispred Rumunke Ance Ance Heltne. Heltne je sa dužinom iz treće serije, 18.71 stigla do bronce. Evropska prvakinja iz Birminghama, Assunta Legnante završila je na petom mjestu.

U peteboju je nova prvakinja Ana Bogdanova iz Rusije sa 4761 bodom, Holanđanka Jolanda Keizer je zaostala 117 bodova, a trećeplasirana Antoinette Nana Djimou iz Francuske 143 boda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.