18-godišnjak se hvatao za glavu nakon nestvarnog skoka: Da nije bilo vjetra...

18-godišnjak se hvatao za glavu nakon nestvarnog skoka: Da nije bilo vjetra...

E. Škorić

Matteo Furlani je 18-godišnji atletičar koji je u italijanskoj Savoni tokom atletskog mitinga ostvario skok od čak 8,44 m, ali na njegovu žalost nije mu pripisan zvanično taj rezultat.

Mike Powell drži rekord u skoku u dalj od Svjetskog prvenstva u Tokiju 1991. godine. Amerikanac je tada skočio čak 8,95 m. Od tada niti jedan takmičar nije došao ni blizu ove udaljenosti.

Najbliži je bio Dwight Phillips koji je 2009. godine preskočio 8,74 m. To pokazuje da bi rezultat sada 59-godišnjaka mogao još dugo godina biti neugrožen.

Ali u Italiji raste talent koji bi mogao šokirati svijet atletike ukoliko nastavi da se razvija i da marljivo radi.

U raznim atletskim disciplinama se održavaju takmičenja i za one mlađe atletičare. U skoku u dalj u srijedu je u Savoni 18-godišnji Matteo Furlani preletio udaljenost od 8,44 metra. No, njegov pokušaj nije priznat jer je skočio po vjetru od 2,2 m/s, što je za 0,2 premašilo dopuštene propise.

Njegov skok možete pogledati na OVOM linku.

Jasno, talentovani atletičar bi volio da mu se priznao rezultat, ali svejedno je kazao da je sretan zbog ostvarenog.

"Još uvijek nisam svjestan šta sam napravio. Poludio sam kad sam vidio ovaj rezultat. To što rekord neće priznati vjetar ne mijenja moju reakciju. Bio je to sjajan nastup. Sretan sam jer sam radio vrlo teško da se pripremim za ljetnu sezonu", rekao je mladi Italijan.

Furlanijev rezultat u srijedu samo je 0,3 metra iza Andrewa Howea, koji je postavio novi italijanski rekord 2007. godine.

Lični rekord 18-godišnjaka trenutno iznosi 8,04 m, čime je osvojio zlatnu medalju na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu do 18 godina u Jeruzalemu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi