Medalje Jones biće podijeljene u oktobru

Medalje Jones biće podijeljene u oktobru

Adnan Beganović

Pet medalja koje je na Olimpijskim igrama 2000. godine osvojila Amerikanka  Marion Jones, ali koje su joj oduzete nakon što je priznala da je uzimala doping, mogle bi ponovno biti podijeljene u oktobru, izjavio je u danas predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamine Diack.

Bivša atletičarka koja je priznala da se dopingirala u vrijeme osvajanja medalja i koja je osuđena na šest mjeseci zatvora jer je lagala o tome, osvojila je tri zlatne medalje (100 m, 200 m i štafeta 4x100 m) te dvije brončane (skok u dalj i štafeta 4x400 m) na Igrama u Australiji.

Ako medalje budu ponovno podijeljene, francuska štafeta (četvrta na Igrama) dobit će broncu, a zlatna medalja na 100 metara pripala bi u tom slučaju Grkinji Ekaterini Thanou, koja je i sama proglašena krivom zbog uzimanja dopinga.

"Mislim da će odluka o tome biti donesena u oktobru", rekao je Diack.

Marion Jones (33) je izašla iz zatvora u septembru prošle godine nakon što je iza rešetaka provela šest mjeseci zbog krivokletstva. Početkom 2008. godine osuđena je jer je lagala saveznim istražiteljima u tri navrata.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti