Mešić: Sigurno mogu do A norme za Olimpijadu

Član AK Sarajevo vjeruje da može baciti preko 20,50 m

Mešić: Sigurno mogu do A norme za Olimpijadu

Da kraljicu sporta u Bosni i Hercegovini očekuje svjetlija budućnost pokazuju i rezultati 26-godišnjeg bacača kugle, Kemala Mešića, koji je nedavno postigao B normu za za Olimpijske igre.

Mešić je početkom ove godine na dvoranskom univerzitetskom prvenstvu u Birminghamu bacio kugli 19,95 m i time oborio lični rekord, te postavio novi univerzitetski rekord Floride, čime je ispunio i normu za Evropsko prvenstvo.

Nedugo zatim, član Atletskog kluba Sarajevo na takmičenju "Texas A&M Challenge" u College Stationu u Texasu (SAD) bacio je kuglu 20,31 m čime je ispunio olimpijsku B normu, te normu za Svjetsko dvoransko prvenstvo u Istanbulu i još jednom potvrdio normu za Evropsko prvenstvo, što je ujedno bio i novi rekord Floride.


"Očekivao sam jako dobre rezultate na početku godine, jer sam imao jako uspješan period treninga od septembra pa sve do danas. To nažalost nije bila stvar u prve tri godine, jer su me pratile ozlijede zbog koji sam morao pauzirati nekoliko mijeseci, ali ove godine je bilo drugačije", rekao je Mešić na početku razgovora za SportSport.ba.

"Jako puno je uloženo truda i rada za ovu godinu. Nadam se da ću moći nastaviti svojim radom da bi postigao svoj san, a to jeste predstavljati Bosnu i Herzegovinu na narednim Olimpijskim igrama", dodao je 26-godišnji član Atletskog kluba Sarajevo.

Postignuta je B norma za Olimpijske igre, sigurno da je sljedeći cilj A norma. Očekujete li da uskoro možete baciti kuglu preko 20,50 m?

"Da budem iskren , forma je tempirana za sezonu na otvorenom  i sugran sam sve sto bacim u dvorani da ću ostvariti još bolji rezultat na otvorenom. Tako da, moje je samo da treniram vrijedno i siguran sam da A norma neće biti problem u narednih nekoliko mjeseci".

Može li Bosna i Hercegovina ubrzo napraviti na velikom takmičenju neki značajan rezultat i šta je sve potrebno kako bi se to uradilo?

"Siguran sam i vjerujem da Bosna i Hercegovina može napraviti značajan rezultat na nekom velikom takmičenju, jer imamo sportiste, ali ne dajemo im podršku. Nadam se da će se to ubrzo promijeniti i da atletika ponovo bude tretirana kao u svakoj drugoj zemlji koja brine o kraljici sportova".



Hamza Alić je također postigao B normu. Da li možda obojicu možemo gledati na Olimpijskim igrama?

"Hamza Alić je jako vrijedan sportista i siguran sam da će on ostvariti ove godine A normu. Moglo bi biti veoma lako da Bosna i Hecegovina ima dva bacača kugle na ovogodišnjim Olimpijskim igrama što bi bila jako velika stvar. Ne može se dosta zemalja pohvaliti time da ima dva predstavnika u jednoj disciplini".

Kako teku studije i kada se može očekivati Vaš povratak u Sarajevo?

"Studije idu super, četvrta sam godina ovdje na Univerzitetu Florida . Jako sam zadovoljan ocjenama koje postižem, iako dosta vremena provodim na stadionu i u teretani. Studiram dva fakulteta, Antropologiju i Političke nauke. Dolazak u Sarajevo trebao bi biti pred samo odlazak na Evropsko prvenstvo koje se ove godine održava u Helsinkiju za koje već imam ostvarenu normu", rekao je Mešić za kraj razgovora za naš portal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.