MOK dodijelio medalje od Marion Jones

Američka atletičarka zbog dopinga bez medalja

MOK dodijelio medalje od Marion Jones

Adnan Beganović

MOK je jučer dodijelio novim vlasnicima tri olimpijske medalje koje je na ljetnjoj Olimpijadi u Sydneyju 2000. u osvojila američka atletičarka Marion Jones.

MOK čije je sjedište u švicarskom gradu Lozani, oduzeo je amričkoj atletičarki 2007. trofeje na 100, 200 i 4x400 m (zlatne) i u skoku u dalj i u štafeti 4x100 m (bronzane) zbog upotrebe nedozvoljenih stimulativnih sredstava.

Zlatna medalja koju je osvojila Jones na 100 metara, najnovijom odlukom MOK postala je srebrna i dodijeljena je tadašnjoj trećeplasiranoj Jamajčanki Tanyji Lawrence. Ovakvo "solomonsko rešenje" je MOK donio pošto je drugoplasirana i osvajačica srebrne medalje Grkinja Katarina Tanu, također bila umješana u doping, ali četiri godine kasnije na olimpijadi u Atini.

Tada četvrta Merlin Otti koja je tada nastupala za Jamajku sada je dobitnica bronzane medalje.

Portparol MOK Marc Adams je izjavio kako vjeruje da je ovo prvi put u istoriji modernih olimpijada da je zlatna medalja u jednoj disciplini neće biti dodijeljena.

Arbitražni sportski sud još uvijek razmatra žalbe ostalih američkih takmičarski koje su nastupale sa Jonesovom u štafetnim utrkama i izgubile medalje.

Do sada MOK nije doneo nikakvu odluku o tim medaljama. Jones  je inače, odslužila kaznu šestomjesečnog zatvora, na koju su se osudile američke vlasti zbog konzumiranja steroida.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.