Najsramotnija utrka na 100 metara! Stigla je vijest zbog koje su svi pobjegli sa staze, osim jednog

Sramota za atletiku kao sport

Najsramotnija utrka na 100 metara! Stigla je vijest zbog koje su svi pobjegli sa staze, osim jednog

A. Čaušević

Zaista nevjerovatno šta se dedsilo prije nekoliko dana tokom muškog finala na 100 metara na državnom atletskom mitingu u za prvenstvo Indije održanom Delhiju. 

Jedan atletičar je vidio kako svi ostali takmičari u utrci nestaju i pojavio se sam na startnim blokovima, nakon čega je pobijedio u natjecanju bez ikakve konkurencije.

Nadrealni sprint, koji predstavlja sve ono što sport ne bi trebao biti, s obzirom na razlog zašto je došlo do sveopćeg "stampeda".

Indijac Lalit Kumar čista je osoba koja je izašla iz ove afere, a svih svih sedam njegovih protivnika povuklo se iz utrke, razlog je što se na stadionu pojavila antidoping kontrola.

[twitter]https://twitter.com/parthgoswami84/status/1706664509891617233[/twitter]

Svi su praktično kao razlog odustajanja naveli grčeve ili probleme s mišićima u zadnji tren.

Oglasi

Istina je sasvim drugačija prema organizatorima koji sumnjaju da su se sportisti sakrili nakon što su saznali da dolazak službenika indijske antidopinške agencije -NADA.

Snimak utrke je dokaz ozbiljnosti problema dopinga u indijskom sportu, posebice na državnom nivou.

Mnogi atletičari iz drugih disciplina na mitingu također se nisu pojavili na svom natjecanju, iako nijedna druga utrka nije imala samo jednog sudionika kao što je to slučaj na 100 metara.

Priča je postala još osjetljivila jer se neki nisu ni pojavili na dojdeli medatalja koje su osvojili na stazi, što je potaknulo dodatne sumnje u korištenje dopinga.

Hemijska promjena performansi nedopuštenim proizvodima ozbiljan je problem u Indiji, jednoj od najmnogoljudnijih zemalja na svijetu.

Ta azijska zemlja zauzela drugo mjesto iza Rusije po kršenju antidopinških pravila, prema izvjetšaju Svjetske antidopinške agencije objavljenom u maju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi