Prodaja medalje zadnja je nada za spas poznatog atletičara - Amos više nema od čega da živi
Atletičar iz Bocvane koristio je nedozvoljena sredstva i zbog toga sada ispašta (Foto: EPA)

Sjajni atletičar u ozbiljnom problemu

Prodaja medalje zadnja je nada za spas poznatog atletičara - Amos više nema od čega da živi

Midhat Šljivak

Poznati atletičar iz Bocvane Nijel Amos (29) odlučio je prodati medalju koju je 2012. godine osvojio na Olimpijskim igrama u Londonu. Razlog prodaje srebra kojeg je uzeo je teška ekonomska situacija njegove porodice jer je Amos zbog pada na dopingu ostao bez sponzora.

Nijel Amos dobio je u julu prošle godine trogodišnju suspenziju zbog pozitivnog doping testa. To mu je donijelo brojne probleme finansijske prirode, ostao je bez sponzora, a bankovni račun i nije bio previše pun da bi mogao podnijeti velike troškove koji su nastali.

On je naveo kako ga je advokatski tim za odbranu već koštao 67.000 dolara, pa je prinuđen prodati srebrenu medalju koju je osvojio u trci na 800 metara na Olimpijskim igrama u Londonu.

"Finansijski je ovo iscrpljujući proces. Već sam potrošio oko 67.000 dolara na advokatski tim. Ipak, nadam se da će se isplatiti i da će mi se smanjiti kazna", poruka je Nijela Amosa.

Dok čeka odluku on je odlučio prodati medalju koju je osvojio 2012. godine u Londonu. Drugog rješenja jednostavno nema jer porodica ispašta.

Oglasi

"Trenutno mi je jedina investicija ili izvor prihoda slavno olimpijsko srebro iz 2012. godine. U kontaktu sam s nekoliko finansijskih savjetnika i s određenim ljudima koji su spremni kupiti medalju. Nude mi 4.5 miliona pulasa (340.000 dolara), ali nadam se da će moj dokumentarac koji izlazi na Netflixu povećati cijenu na 7.5 miliona", rekao je Amos.

Treba istaći da je Amos na testiranju bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu GW1516. Radi se o zabranjenoj supstanci koja reguliše rad metabolizma i topi masnoće.

Ovo je naravno sve ostavilo ogromnu mrlju na karijeru ovog atletičara. Bio je među najboljih u disciplini u kojoj se takmiči i naš Amel Tuka, ali je sve što je imao uspio baciti niz vodu.

Amosa je u trci na 800 metara 2012. godine pobijedio Kenijac David Rudisha srušivši svjetski rekord s vremenom 1:40.91. Treći je bio još jedan Kenijac Timoth Kitum.

Atletičaru iz Bocvane je ta srebrena medalja najveći uspjeh karijere iako je tri puta slavio na trkama Dijamantne lige, te na brojnim takmičenjima u Africi.

Vidjet ćemo hoće li Amos uspjeti na kraju dobiti skraćenje kazne i hoćemo li ga u budućnosti gledati na velikim takmičenjima.

Top Komentari

nakopitam
Tako bi i prosjaci sa grbavice ali nemaju medalja. Htjeli prodati pomocni teren kamiondziji iz amerike ali i to nisu mogli jer je pod hipotekom. Nikom te nedamo. HAHAHAHA
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi