Odluka IAAF-a o Semenyi u novembru

Muško ili žensko?

Odluka IAAF-a o Semenyi u novembru

Odluka o nastavku karijere južnoafričke atletičarke Caster Semenya, svjetske prvakinje na 800m za koju se sumnja da je hermafordit, trebala bi biti donesena 20. ili 21. novembra.

"Nemamo još sve rezultate, a i one koje imamo moramo dati na uvid stručnjacima", izjavio je generalni sekretar IAAF-a Pierre Weiss.

"Pitanje je koje se sada postavlja da li da damo te rezultate na uvid vanjskim stručnjacima izvan IAAF-a ili našem medicinskom timu ili objema panelima", dodao je.

"Jasno je da je ona žena, ali ne možda sto posto. I treba li vidjeti je li izvukla korist iz svoje interseksualnosti", dodao je, napominjući kako bi krajnja kazna za Semenyu bila zabrana nastupa na natjecanjima u ženskoj konkurenciji.

Problem za IAAF mogla bi predstavljati doktorska tajna koja bi mogla spriječiti to tijelo da objavi rezultate, ako se Semenya usprotivi tome da budu otkriveni.

On je otkrio da je i slučaj sumnje u spol Semenye osmi u svijetu sporta od 2005. godine.

"Od 2005. Semenya je osmi takav slučaj. Četvoro sportista je pozvano da prekinu svoje sportske karijere. Ostali su 'oprani'", izjavio je.

Weiss je dodao da su svi ostali slučajevi tretirani uz "strogu povjerljivost". Odbijajući otkriti identitet ili državljanstvo sportista o kojima je govorio službenik IAAF-a je rekao da su to "slučajevi sportista koji su učestvovali na sportskim prvenstvima ili na olimpijskim igrama".

IAAF je 19. avgusta, par sati prije početka finala na 800m na SP u Berlinu, objavio da osniva skupinu njemačkih stručnjaka da utvrde kojeg je spola mlada Južnoafrikanka. Ta je odluka skandalizirala cijelu Južnoafričku Republiku, pa i samog predsjednika Jacoba Zumu koji je osudio poniženje kojem je izložena mlada atletičarka.

Prve sumnje u seksualni identitet 18-godišnje Semenye pojavile su se na juniorskom prvenstvu Afrike u junu kada je pomela protivnice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.