Olimpijci kažu da su opcije i protesti ispred institucija BiH i Visokog predstavnika

Održana sjednica OK BiH

Olimpijci kažu da su opcije i protesti ispred institucija BiH i Visokog predstavnika

O. Lekić

U Olimpijskom komitetu BiH održana je sjednica Komisije olimpijaca OK BiH koju je predvodio predsjednik Komisije Amel Tuka.

Sastanak je održan u hibridnom formatu pri čemu su olimpijci koji su u trenažnom procesu trenutno u inostranstvu imali mogućnost da prisustvuju i online putem Zoom aplikacije.

- Olimpijci su jedinstveni u svojim zahtjevima koje su predočili kroz sljedeće zaključke:

- Olimpijci su jednoglasno podržali 9 zaključaka Okruglog stola OK BiH o sistemskom finansiranju bh. sporta.

- Olimpijci su se složili da se glas sportista treba više čuti kroz rad u komisijama na državnom nivou, te da je neophodno apelovati na donosioce odluka i nadležna ministarstva da uključe sportiste u rad svojih organa i tijela kako bi se glas sportista čuo.

- Olimpijci su se složili da osnovni organ koji treba da delegira probleme sportista na Vijeće Minstara BiH - Vijeće za sport ne funkcioniše, te da se godinama nisu sastali.

Oglasi

- Olimpijci očekuju veći angažman bivših sportista koji trenutno obnašaju političke pozicije u organima i tijelima, te mogu napraviti promjenu u ovom segmentu.

Olimpijci su također diskutovali o nedavno donesenoj Odluci Doma Naroda Parlamentarne Skupštine BiH kojom je odbijena podrška sportistima izdvajanjem adekvatnih i namjenskih sredstava OK BiH kako bi se finansirale pripreme sportista u predolimpijskoj godini. Nadalje, zaključci Komisije su: 

- Da se napravi konferencija za medije i pokaže nezadovoljstvo sportista.

- Da olimpijci organizuju sastanak sa bivšim sportistima koji trenutno obnašaju političke pozicije u organima i tijelima koji mogu napraviti promjenu u ovom segmentu.

- Da je neophodno da sportisti posjete Visokog Predstavnika i Specijalnog predstavnika EU za BiH, te ih zamole da u okviru svojih nadležnosti podrže zahtjeve sportista olimpijaca.

- Da je i protest ispred institucija BiH i Visokog predstavnika jedna od opcija kako bi se ukazalo na decenijsko zanemarivanje vrhunskog sporta i sporta u BiH uopšte.

Olimpijci su na dnevnom redu pored tekućih problema vezanih za status i finansiranje sportista razmatrali i organizaciju Foruma sportista u organizaciji OK BiH i aktivnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta kroz Athlete 365 platformu.

Devet zaključaka Okruglog stola OK BiH o sistemskom finansiranju sporta uz usporednu analizu sa zemljama iz okruženja možete naći OVDJE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi