Oliver blizu svjetskog rekorda
Oliver je slavio 12.put zaredom

Na Weltklasse mitingu u Zürichu

Oliver blizu svjetskog rekorda

M. Maksimović

U sjeni za nas atraktivnijih utakmica pretkola Evropske lige, u Zürichu je Letzigrund bio domaćin još jednog Weltklasse mitinga. Gledaoci su uživali iako nije oboren niti jedan svjetski rekord. Najbliži je David Oliver na 110 metara sa preponama.

On je lovio rekord Dayrona Roblesa sa 12.87, ali je u cilju imao vrijeme 12.93.Drugi je bio Thomas Dwight sa Jamajke (13.25), dok je treći bio još jedan Amerikanac, Ryan Wilson sa 13.26.

U bacanju koplja je Christina Obergföll slavila sa 67.31, što znači da je srušila deset godina stari rekord mitinga koji je bio u vlasištvu Trine Hattesatd iz Norveške (66.50).Obergföll je pobjedila svjetsku rekorderku Barbaru Spotakovu i evropsku prvakinju Lindu Stahl.

Rekord mitinga je srušio i Wallace Spearmon na 200 metara. Amerikanac je trčao 19.79, dok je prošli rekord držao Xavier Carter (19.52). U utrci na 400 metara sjajni Jeremy Wariner je postao najbolje vrijeme ove godine sa 44.13. Jermaime Gonzalez je bio drugi sa 44.51, Angelo Taylor treći sa 44.72.

Kao jedna od posebnih disciplina u Zürichu, bila je i utrka štafeta 4x100 metara.Tu su Amerikanci srušili rekord mitinga te su ujedno postavili i najbolje vrijeme ove sezone 37.45.Za selekciju SAD-a su trčali Kimmons, Spearmon, Rodgers i Gay.

U skoku u dalj slavio je kod atletičara, trostruki svjetski prvak Dwight Phillips (8.20), kod atletičarki svjetska prvakinja Brittney Reese (6.89).Ivan Ukhov je odnio pobjedu u skoku u vis nakon što je u prvom pokušaju preskočio 2.29. Jamajčanka Kaliese Spencer je pobjedila u utrci na 400 metara s preponama u vremenu 53.33 što je njen najbolji rezultat karijere.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.