On je već sada legenda: Usain Bolt

Ponovio uspjeh velikog Carla Lewisa

On je već sada legenda: Usain Bolt

A. Haznadarević

Najbrži čovjek svih vremena, Usain Bolt u velikom stilu je odbranio titulu olimpijskog prvaka u najprestižnijoj utrci na 100 metara, te tako još jednom dokazao da bržeg čovjeka na svijetu jednostavno nema.

Fenomenalnom Boltu je jučerašnja utrka donijela četvrtu medalju na Olimpijskim igrama, a samo jednom sprinteru prije njega, pošlo je za rukom odbraniti olimpijsko zlato. Riječ je o Amerikancu Carlu Lewisu, koji je na Igrama 1984 i 1988. godine postigao ono što je Bolt jučer ponovio, jedina je razlika to što se Bolt još uvijek ne planira zaustaviti, te je odlučan da dođe do statusa stvarne legende koju će biti teško ikada sustići.

Pored olimpijskih odličja, Jamajčanin u svojim vitrinama ima i pet zlatnih medalja sa Svjetskih prvenstava, te cijeli niz medalja sa manjih takmičenja, koja bi bilo zaista teško nabrojati.

Ne treba ni spominjati da je u karijeri mnogo puta postavljao nove rekorde, tako je i na jučerašnjoj utrci postavio novi olimpijski rekord sa vremenom 9.63, te tako popravio svoje vrijeme postavljeno na Olimpijskim igrama u Kini 2008. godine, kada je istrčao za 9 sekundi i 69 stotinki.

Najupečatljiviji podatak je taj da je 2009. godine u Berlinu postavio svoja dva lična, ali i dva rekorda cijelog čovječanstva, jer nikada, niko ranije nije uspio stazu od 100 metara istrčati u vremenu 9.58, te stazu od 200 metara u vremenu 19.19.

Kralj sprinta, osim što je daleko najbrži na tartan stazi, svoju strast za brzinom ne može obuzdati ni u automobilima, a kao poslijedica toga, već dva puta u posljednje tri godine je imao saobračajne nezgode, ito oba puta za volanom BMW-a.

Prvi put prije tri godine, prošao je sa lakšom povredom vijeve noge, dok je u posljednjoj nezgodi, koja se dogodila početkom aprila, prošao bez povreda.

Najbrži čovjek svijeta, svoj naredni nastup na Olimpijskim igrama u Londonu, imat će već sutra u utrci na 200 metara, gdje će pokušati osvajanjem zlatne medalje još više učvrstiti svoj status žive legende.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti