Oscar Pistorius prvi atletičar bez nogu na Olimpijadi

Uvršten u olimpijsku štafetu 4 x 400 metara

Oscar Pistorius prvi atletičar bez nogu na Olimpijadi

A. Haznadarević

Iz atletskog saveza Južnoafričke Republike potvrđeno je da se Oscar Pistorius našao na listi takmičara u kategoriji 4 x 400 metara, te će tako postati prvi čovjek bez nogu koji je nastupio na Olimpijskim igrama.

Iako je bio 22 stotinke ispod olimpijske norme, koja za utrku na 400 metara iznosi 45.30 sekundi, Pistorius je uvršten na listu predstavnika svoje države na ovom najprestižnijem takmičenju, a nakon saznanja ove odluke, popularni "bladerunner" nije mogao sakriti oduševljenje:

"Danas je zaista jedan od najsretnijih dana u mom životu. Biću u Londonu na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Hvala svima zbog kojih sam postao sportista kakav jesam, Bogu, porodici, prijateljima, suparnicima i navijačima. Svi ste učestvovali", napisao je Pistorius na svom Twitter profilu.

Kao što je i spomenuo, ovaj sprinter će učestvovati i na Paraolimpijskim igrama, ito u utrkama na 100, 200, 400 i u štafeti na četiri puta po 100 metara.

Inače, Pistorius trči uz pomoć proteza koje su proizvedene od karbonskih vlakana, a zbog toga što su neki smatrali da mu takva specifična pomagala olakšavaju trčanje i daju prednost nad ostalima, te da je zbog toga i brži od nekih običnih sprintera, prije četiri godine mu je Međunarodna atletska federacija zabranila službene nastupe, da bi njihovu odluku kasnije poništio Sportski sud u Laussiani.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.