Pezer: Ako ova država ne želi prvaka Evrope, ima koja hoće

Evropski juniorski prvak u bacanju kugle

Pezer: Ako ova država ne želi prvaka Evrope, ima koja hoće

Dino Kurbegović

Atletski klub Zenica proživljava najsvjetlije trenutke od svog postojanja, 2013. godina ostat će zlatnim slovima upisana u historiju atletike u Zenici i BiH. 

Osvajanje medalja krenulo je sa Hamzom Alićem koji je osvojio naslov vice-prvaka Evrope u zatvorenom, zatim je mladi Dejan Mileusnić osvojio bronzanu medalju na zimskom bacačkom prvenstvu, pa je Amel Tuka prije 10-tak dana iz finskog Tamperea sa Evropskog prvenstva za seniore do 23 godine donio bronzanu medalju.

Šlag na tortu došao je prošlog četvrtka kada je Mesud Pezer u italijanskom Rietiju osvojio titulu juniorskog prvaka Evrope u bacanju kugle. Ovi rezultati su plod odličnog rada kluba iz Zenice na čelu sa predsjednikom Suadom Kaknjom, te ljudima u klubu i trenerima: Azizu Kevelju, Mehmedu Skenderu, Halidu Sejdiću i ostalim trenerima.

Iako već godinama oduševljava čitavu državu svojim odličnim rezultatima, medaljama i rekordima Mesud Pezer je poprilično razočaran odnosom države prema njemu, te je u velikoj dilemi oko nastavka svoje karijere i usavršavanja.

"Ispunio sam dječački san i osvojio zlatnu medalju postavši najbolji junior u Evropi. Iako je to jedan od najboljih rezultata u našem sportu, žalosno je da nemam nikakvu podršku od države. Ako ova država ne želi prvaka Evrope, ima koja hoće i koja će mi sigurno dati sve potrebne uslove kako bi u narednom periodu bacao kuglu 21, 22 metra što sam siguran da mogu uraditi. Ukoliko nastavim sa pravilnim radom uz podršku svih struktura siguran sam da 2016. godine na Olimpijskim igrama u Brazilu mogu donijetu medalju našoj državi. Nadam se da će ljudi ipak imati sluha za vrhunske sportiste u našoj zemlji i da ću s ponosom kao i svaki put do sada prezentirati svoj državu i grad na brojnim takmičenjima u Evropi.", kazao je Pezer.

Sigurno je da se atletika kao "kraljica sportova" ne tretira kako zaslužuje u našoj zemlji. Pitamo se šta je još potrebno nakon sjajnih rezultata takmičara iz naše zemlje u ovoj godini da se nekome probudi svijest, da ove vrhunske sportiste pomogne i obezbijedi im uslove za rad i pripremu pred takmičenja u kojima ne predstavljaju samo svoj klub i grad, nego čitavu državu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.