Pistorius izborio nastup na SP u Daeguu
Oscar Pistorius

Prvi paraolimpijac kojem je to uspjelo

Pistorius izborio nastup na SP u Daeguu

M. Maksimović

Jedan od najpoznatijih sportaša sa tjelesnim invaliditetom na svijetu Južnoafrikanac Oscar Pistorius (24) izborio je nastup na svjetskom prvenstvu u atletici u južnokorejskom Daeguu. Pistorius je tako postati prvi paraolimpijac kojem je to uspjelo.

Pistorius, kojemu su amputirane obje noge, ispunio je kvalifikacijsku normu za SP na 400 metara istrčavši na mitingu u talijanskom Lignanu rezultat 45.07 što je 18 stotinki sekunde brže od postavljene norme.

"Blade Runner", kako zovu Pistoriusa, nedavno je na mitingu u Pretoriji pobijedio u utrci na 400 metara s rezultatom 45,61 ispunivši B normu za nastup na SP, no u Italiji je bio još brži.

"Bila je ovo savršena utrka, kao iz snova. Sada neću moći spavati od sreće. Presretan sam, samo u posljednjih sat vremena dobio sam više od 300 e-mailova podrške i pozdrava," kazao je Južnoafrikanac, te dodao: "Vidimo se u Daegu".

Pistorius je na paraolimpijskim igrama osvojio četiri zlatne medalje, međutim svjetska javnost ga je bolje upoznala 2007. i 2008. godine kada se pokušao izboriti za nastup na olimpijskim igrama u Pekingu. Nakon nekoliko mjeseci borbe s Međunarodnom atletskom federacijom (IAAF) i Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) uspio se izboriti za nastup u južnoafričkim kvalifikacijama, no nije uspio istrčati normu za OI u Pekingu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije