Pobjednici Cheruiyot i  Tune
Jedan od najvažnijih maratona

Na velikom Bostonskom maratonu

Pobjednici Cheruiyot i Tune

M. Maksimović

Branitelj naslova Kenijac Robert Cheruiyot (29) i Etiopljanka Dire Tune (22) pobjednici su 112. izdanja bostonskog maratona, jednog od najuglednijih u svijetu. Kenijac je na stazi dugoj 42,195 kilometara slavio u vremenu 2:05:52, te je na taj način popravio za 82 sekunde rekord zemljaka Roberta Kipronoa Cheruiyota iz 2006.godine.

Drugo mjesto osvojio je Marokanac Abderrahime Bouramdane (2:09:04), a treći je bio njegov sunarodnjak Khalid El Boumlili (2:10:35). Ujedno ovo je bila četvrta pobjeda Cheruiyota u Bostonu u posljednjih šest godina.

"Obožavam trčati u ovom gradu. Staza je ove godine bila iznimno teška i zbog toga sam posebno sretan što sam pobijedio," rekao je Cheruiyot koji će za pobjedu dobiti 150.000 dolara nagrade.

U ženskoj konkurenciji bilo je daleko neizvjesnije. Tune je na koncu slavila ispred Ruskinje Alevtina Biktimirove sa dvije sekunde prednosti što je najmanja razlika u istoriji ovog maratona.Treće mjesto osvojila je Kenijka Rita Jeptoo.
"Bila je ovo iznimno dramatična utrka, sretna sam što sam izdržala do kraja" izjavila je Etiopljanka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.