Počinje svjetsko prvenstvo u atletici
Daego je spreman za početak

Ko može srušiti svjetski rekord ?

Počinje svjetsko prvenstvo u atletici

M. Maksimović

Atletska sezona će svoj vrhunac ove godine imati u Daeguu koji je domaćin 13.Svjetskog prvenstva koje će trajati do 4. septembra. Na prošlom prvenstvu kojem je bio domaćin Berlin, srušena su tri svjetska rekorda.

Za dva se pobrinuo Usain Bolt, dok je treći srušila Poljakinja Anita Wlodarczyk u bacanju kladiva.Bolt je na račun rekorda tada nagrađen sa po 100.000 dolara od sponzora, kompanije TDK, dok je Anitu svojih 100.000 dolara dobila od Toyote. Takvu raspodjelu ćemo imati i u Južnoj Koreji.

Znači za oboreni rekord 100.000 dolara,novčana nagrada za prvo mjesto je 60.000, u štafetama 80.000, dok je će prvacima u maratonu pripasti po 20.000 dolara.I ovaj put se naravno najviše očekuje od Bolta, tu je Yelena Isinbayeva, Alison Felix, Bekele, Defar, David Oliver, Vivian Cheruiyot. Sve su ovo kandidati za zlatne medalje, atletičari i atletičarke koje mogu srušiti svjetski rekord.Nažalost, tu je i određeni broj atletičara i atletičarki koji su odustali od nastupa na SP.

Tyson Gay, Steve Mullings, Mike Rodgers, Asafa Powell, samo su neki od atletičara koji preskaču ovo veliko takmičenje. Na Svjetskom prvenstvu nastupit će 1945 sportaša iz 202 države, što je rekord. Svjetsko prvenstvo u Daeguu bit će prvo veliko sportsko takmičenje na kojem će svi sudionici biti podvrgnuti krvnom testiranju. Tako dobiveni podaci koristit će se kao antidopinška kontrola, ali i da bi se izmjerili tzv. biomarkeri atletičara, što može poslužiti antidopinškim agencijama u budućim testiranjima.


Već je ranije objavljeno da će tijekom prvenstva biti obavljeno oko 500 dopinških kontrola. Te kontrole, koje se izvode na temelju uzoraka urina, nemaju nikakve veze sa krvnim testiranjima.


Za krvno testiranje bit će zadužen Antidopinški laboratorij iz Lausanne, koji ima akreditaciju Svjetske antidopinške agencije (WADA). Osim na licu mjesta, krvni uzorci će biti analizirani i nakon SP-a u laboratoriju u Lausannei.

Što se tiče takmičara iz BiH, tu su Lucia Kimani koja nastupa prvog dana u maratonu i Hamza Alić koji će se na zaletištu bacača kugle naći 1.septembra. Lucija nastupa prvog dana u maratonu gdje će po svemu sudeći glavnu riječ voditi atletičarke Kenije i Etiopije, dok je druga finalna utrka prvog dana ona na 10.000 metara kod atletičarki.U ovoj utrci nastupit će svjetska prvakinja iz Berlina, Kenijka Linet Chepkwemoi Masai.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.