Poništen rekord Paule Radcliffe
Paula Radcliffe

Zbog nastupa muškaraca

Poništen rekord Paule Radcliffe

M. Maksimović

Međunarodna atletska federacija poništila je nakon osam godina svjetski rekord u maratonu koji je postavila Britanka Paula Radcliffe. Razlog su nova pravila koja kažu da svjetski rekord ne može biti priznat ako je ostvaren u mješovitoj konkurenciji.

Radcliffe je dosadašnji rekord (2:15:25 sati) istrčala u aprilu 2003. na Londonskom maratonu u utrci u kojoj su nastupili i muškarci, tako da će se taj rezultat, prema novim pravilima, voditi samo kao najbolji u svijetu, ali ne i kao svjetski rekord. IAAF je odluku donio u namjeri da neutralizira utjecaj muških zečeva na rezultate atletičarki.

Za utjehu sjajnoj 37-godišnjoj britanskoj atletičarki, ona će i dalje ostati svjetska rekorderka, ali s rezultatom 2:17:42 sata istrčanim 2005. u Londonu, ali u skladu s novim pravilima.

Na odluku IAAF-a zajedničkim su priopćenjem reagirale udruge World Major Marathons (WMM) i Savez međunarodnih maratona (AIMS).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.