Powell uz  uz vjetar 9.72
Powell je bio prebrz ali je vjetar pokvario dojam

Na mitingu u Oslu

Powell uz uz vjetar 9.72

M. Maksimović

Treći miting iz prvog izdanja Dijamantne lige, održan je u petak u Oslu. Godinama je ''Bislett-Games'' bio jedan od najvećih mitinga Zlatne lige, miting sa kojim se otvarala u pravom smislu riječi atletska sezona.

I ovaj put je publika mogla uživati, a svakako da su u centru pažnje bile sprinterske discipline. Na 100 metara kod atletičara slavio je Asafa Powell sa 9.72 što bi bilo najbolje vrijeme sezone da vjetar nije puhao u leđa s nedopuštenih +2.1 m/s.Powell je slavio ispred Richarda Thompsona na drugom mjestu (9.90) dok je treći Churandyja Martine (9.92).

Najbolji rezultat mitinga u Oslu je ostvario Kenijac David Rudisha koji je na 800 metara postavio vrijeme 1:42.04.Ovaj rezultat Kenijca je spada među osam najboljih svih vremena. Vrlo dobar je na drugom mjestu bio Sudanac Abubaker Kaki koji je s 1:42.23 postao peti 800-metraš svih vremena. Treći je u ovoj utrci završio Marcin Lewandovski iz POljske sa 1:44.56.

U bacanju kugle pobjedu je odnio Christian Cantwell sa hicom od 21 metra i 31 centimetra iz četvrte serije. Kanađanin Armstrong je drugi (21.16), Poljak Majewski treći (21.12).

Kenijka Milcah Chemos Cheiywa na 3000 metara steepl je postavila najbolje vrijeme sezone 9:12.66, dok je Asbel Kiprop u utrci na milju išao (3:49.56).

U bacanju koplja su domaći navijači došli na svoje s obzirom na trijumf Andreasa Thorkildsena (86.00 m) ispred Petra Frydrycha (85.33m) i Teemu Wirkkale (85.04)

U utrci na 100 metara sa preponama kod atletičarki prva je bila je Lolo Jones (12.66),
druga Priscilla Lopes-Schliep 12.72, treća Perdita Felicien istim vremenom.

U skoku u vis novu pobjedu je ubilježila Blanka Vlašić sa preskočenih 2.01 u prvom pokušaju, dok je Amerikanca Howard - Lowe za istu visinu imala pokušaj više.Treće mjesto je pripalo Lavern Spencer sa 1.94.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.