Preminula Alice Coachman

Osvojila zlato u Londonu 1908. godine

Preminula Alice Coachman

Prva Afro-Amerikanka koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju u istoriji, Alice Coachman (90) preminula je u bolnici u Albanyju u američkoj saveznoj državi Georgia.

Coachman je osvojila zlatnu medalju u skoku u vis na OI u Londonu (1908) kada je oborila olimpijski rekord preskočivši 1,68 metara. U američku Kuću slavnih atletičara je primljena 1975. godine, a 2004. je uvrštena u Olimpijsku Kuću slavnih. Osim olimpijskog zlata, tokom karijere je osvojila 34 državna naslova.

Alice Coachman je odrastala i krčila svoj atletski put u vrijeme kada je na američkom jugu postojala rasna segregacija. Bilo joj je zabranjeno koristiti javne dvorane i borilišta, pa se na razne načine snalazila kako bi trenirala skok u vis.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.