Razočarenje u Dohi: Bronzana iz Londona ostala bez finala
(Foto: EPA)

Razočarenje u Dohi: Bronzana iz Londona ostala bez finala

Midhat Šljivak

Kvalifikacije u bacanju kladiva na Svjetskom prvenstvu u Dohi donijele su prvo veliko iznenađenje.

Bronzana sa SP-a u Londonu Poljakina Malwina Kopron ostala je bez plasmana u finale nakon što nije uspjela da prebaci kvalifikacionu normu od 72 metra.

Ona je kladivo bacila na daljinu 70.46, što je daleko ispod očekivanja, pa je ostala bez plasmana među 12 najboljih i oprostila se od takmičenja.

Najbolja u kvalifikacijama bila je Amerikanka DeAnna Price koja je imala hitac od 73.77 metara, a iza nje su Moldavka Zalina Petrivskaya (73.40) i Poljakina Joanna Fiodrow (73.39).

Finale je osigurala i srebrena iz Londona Kineskinja Wang Zheng koja je imala hitac od 72.65 metara.

U skoku s motkom za žene najbolji rezultat je ostvarila Amerikanka Katei Nageotte sa uspješnom skokom od kvalifikacionih 4.60 metara.

Titulu će u finalu braniti Grkinja Katerina Stefanidi, a u finalu ćemo gledati i Amerikanke Sandi Morris (srebro u Londonu), te Jennifer Suhr koja ima najbolji rezultat ove sezone.

I broznana iz Londona Rebeilys Peinado iz Venecuele također je bila uspješna i gledat ćemo je u nedjeljom finalu.

Kod muškaraca pored utrke na 100 metara završene su i kvalifikacije u skoku u dalj.

Očekivano, najbolje vrijeme je zabilježio fantastični Kubanac Juan Miguel Echevarria. Vlasnik najboljeg rezultata sezone danas je skočio na dužinu 8.40 metara i lagano je savladao konkurenciju.

Iza sebe je ostavio Amerikanca Jeffa Hendersona (8.12) i Japanca Yukija Hashioku (8.07).

Zanimljivo je svakako da je samo Echevarria prešao kvalifikacionu granicu od 8.15 metara, dok je ostalih 11 takmičara plasman u finale osigurao po rezultatu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi