Reprezentacija BiH otputovala na Maltu

Bez Hamze Alića

Reprezentacija BiH otputovala na Maltu

SportSport.ba

Najbolji bh. atletičari i atletičarke koji su po odluci selektora Kade Delić-Selimović (žene) i Nebojše Matijevića (muškarci) uvršteni u jedinstvenu reprezentaciju BiH, otputovali su danas za Maltu.

U ovoj zemlji će se u  Marsi 19. i 20. juna naše atletičarke i atletičari boriti za što bolji plasman na Evropskom timskom prvenstvu - Treća liga.

Konkurenti našoj reprezentaciji bit će seniorske selekcije iz Albanije, Andore, Armenije, Azerbejdžana, Bugarske, Danske, Kipra, Gruzije, Islanda, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Atletske asocijacije malih evropskih zemalja (Gibraltar, Lihtenštajn, Malta, Monako i San Marino) i domaćina Malte.

Nažalost, zbog finansijskih problema na ovo takmičenje je otišla selekcija s minimalnim brojem članova (20), od koji će većina nastupiti u najmanje dvije discipline.

Najbolji bh. atletičar i kapiten reprezentacije Hamza Alić je zbog lakše povrede morao otkazati nastup u reprezentaciji, čime su šanse da se ponovi prošlogodišnji uspjeh, osvajanje četvrtog mjesta na domaćem terenu u Sarajevu, svedene na minimum.

Međutim, sigurno je da će naši atletičari dati sve od sebe da se naš tim plasira u gornji dio tabele.

Najbolji individualni plasmani očekuju se od Nedima Čovića, koji je postavljanjem novih državnih rekorda na 100m (10.51) i 200m (21.05) u posljednjih 15 dana, pokazao da je u izvrsnoj formi, Adnana Malkića, pobjednika međunarodnog atletskog mitinga u Kopenhagenu, te nove atletske zvijezde u usponu Amela Tuka, člana AK Zenica, koji će pokušati da 800m istrči za 1:51.00 ili bolje i tako ispuni normu za predstojeće Svjetsko juniorsko prvenstvo, koje se održava krajem jula u Kanadi.

Veliki finansijski problemi Atletskog saveza BiH u organizaciji odlaska na ovo takmičenje još jednom su pokazali sve loše strane postojećeg sistema finansiranja vrhunskog sporta u našoj zemlji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.