Rezultati sezone za Vlašić i Xianga
Blanka pobjedom krenula u novu sezonu

Miting u Šangaju

Rezultati sezone za Vlašić i Xianga

M. Maksimović

Na drugom mitingu atletske Dijamantne lige ove sezone, održanom u Šangaju, postavljeno je osam najboljih rezultata na svijetu ove godine.Aktuelna svjetska i evropska prvakinja Blanka Vlašić je slavila sa preskočenih 194 centimetara.

Drugo mjesto podijelile su Uzbekistanka Nadežda Dušanova, Ukrajinka Vita Stjopina i Kineskinja Xingjuan Zheng s preskočenih 190 centimetara.Nakon što je osigurala pobjedu Blanka je pokušala preskočiti i 197 centimetara, no tri puta je rušila letvicu. Blanka je u Šangaju 2007. godine preskočila 202 centimetara što je još uvijek rekord mitinga.

Kenijci su opet bilo raspoloženi na dugim prugama.Tako je najbrži na 1500 metara bio Nixon Kiplimo Chepseba.on je slavio sa 3:31.42 ispred zemljaka Asbela Kipropa (3:31.76) i Etiopljanina Mekonnena Gebremedhina (3:32.36).

Pobjedu je ostvario i Brimin Kiprop Kipruto na 3000 metara steeple.Kenijac je istrčao najbolji rezultat sezone 8:02.28.Ova utrka je bila rezervisana za Kenijce koji su zauzeli prvih pet mjesta.
Nakon duže vremena slavio je na 110 metara sa preponama Liu Xiang sa 13.07.Liu je pobjedio Davida Olivera i Ariesa Merritta.

Pored ovih rezultata vrijedi spomenuti Vivian Jepkemoi Cheruiyot, pobjednicu na 5000 m (14:31.92), a najbolje rezultate sezone osvarili su i Finac Tero Pitkämäki u bacanju koplja (85.33), Australac Mitchell Watt u skoku u dalj (8.44 m) i Jamajčanka Kaliese Spencer na 400 metara s preponama (54.20)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.