Robles diskvalifikovan, zlato Richardsonu
Sporni trenutak

Još jedan favorit diskvalifikovan

Robles diskvalifikovan, zlato Richardsonu

M. Maksimović

Dayron Robles je svjetski prvak na 100 metara sa preponama. Dayron Robles nije svjetski prvak. U prevodu, Kubanac je svjetski prvak bio nekoliko sati. Naslov svjetskog prvaka je oduzet Kubancu, zbog kontakta sa Kinezom Liu Xiangom.

Robles je prije posljednje prepone bio izjednačen sa Liu Xiangom, ali je na predposljednjoj preponi skoro uhvatio za ruku Kineza koji je srušio posljednju preponu i na kraju je završio kao treći. Nakon pregledavanja snimke utrke bilo je jasno da je Kubanac zadržao Kineza pa je diskvalifikovan. Kubanci su najavili žalbu, koju teško da će uvažiti Disciplinska komisija.

To znači da je svjetski prvak Amerikanac Jason Richardson. Richardson je postao svjetski prvak sa 13.16 ispred Xiang Liua sa 13.27, dok se na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja popeo Andrew Turner sa 13.44. Jedini koje se ove sezone uspio spustiti ispod 13 sekundi, David Oliver je završio na petom, odnosno četvrto mjestu na kraju je bez medalje i on ostao u foto-finišu.

110 prepone (M)
1.Jason Richardson (USA) 13.16
2.Xiang Liu (Kin) 13.27
3.Andrew Turner (VB) 13.44
4.David Oliver (USA) 13.44
5.William Sharman (VB) 13.67
5.Aries Merritt (USA) 13.67


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.