Rus je najbolji kad je trijezan
Ivan Ukhov opravdao očekivanja

I domaćini imaju razloga za slavlje

Rus je najbolji kad je trijezan

M. Maksimović

Prva finalna disciplina drugog dana Dvoranskog prvenstva Evrope u atletici bila je ona u skoku u vis kod atletičara. Rus Ivan Ukhov je opravdao status favorita te je sa preskočenih 2.32. stigao do zlata. Ukhov je do zlata došao sa samo četiri skoka.

U prvom pokušaju je preskočio i 2.29 nakon što je rušio na letvicu na 2.25. Ruskog skakača u vis pamtimo po prošlogodišnjem nastupu na u Lausannei kada je nastupio 'pjan ko letva''. Kipranin Kyriakos Ioannou i Rus Aleksey Dmitrik su podijelili drugo mjesto. Obojica su preskočila 2.29, ali
nisu mogli preko 2.32.

Dok su se dijele medalje u skoku u vis, istovremeno je na rasporedu bilo finale u troskoku za atletičare. Tu su domaćini došli na svoje jer je Fabrizio Donato u svom rodnom gradu troskokom na 17.59 srušio i rekord europskih prvenstava i talijanski rekord, postavivši istovremeno najbolji rezultate sezone. Drugo mjesto je osvojio Ukrajinac Viktor Yastrebov koji je u drugoj seriji skočio 17 metara 25 centimetara, dok je brončani Igor Spasovkhodskiy iz Rusije (17.15.)

Prvo zlato u ženskoj konkurenciji drugog danas osvojila je Yuliya Golubchikova u skoku s motkom,
Za zlato je bilo dovoljno preskočenih 4.70. Nijemica Silke Spiegelburg je također preskočila 4.70 ali je u finalu potrošila jedan pokušaj više. Njena zemljakinja Anna Battke je završila kao treća 4.65 .
Rstonka Ksenija Balta je nova evropska prvakinja u skoku u dalj. Skok iz četvrte serije 6.87 je bio vrijedan zlata. Ruskinje Sokolova (6.84) i Kucherenko (6.82) su bile srebrne odnosno bronzane

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.