Ruski doktor Sergej Portugalov doživotno suspendovan

Sud za sportsku arbitražu saopštio

Ruski doktor Sergej Portugalov doživotno suspendovan

D. Rakanović

Ruski sportski doktor Sergej Portugalov, koji je optužen da je sportiste snabdjevao zabranjenim supstancama, doživotno je suspendovan.

Kako prenose svjetski mediji, Sud za sportsku arbitražu je saopštio da postoje jasni dokazi protiv Portugalova i da je on proglašen krivim za kršenje nekoliko članova antidoping programa IAAF, uključujući i posjedovanje i širenje zabranjenih supstanci.

Portugalov, koji je bio šef medicinske komisije Atletskog saveza Rusije, pominjao se i u izvještaju Svjetske antidoping agencije (WADA) iz 2015. godine. WADA je tada optužila Portugalova da je prepisivao zabranjene supstance sportistima, u zamjenu za dio njihovih novčanih nagrada. Navodno je neke supstancije čak i sebi ubrizgavao. 

Agencija je navela i da je Portugalov "potpuno zanemario zdravlje i dobrobit sportista".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi