Šest najboljih rezultata sezone u Rimu
Powell je opet slavio

Srušeno je i pet rekorda mitinga

Šest najboljih rezultata sezone u Rimu

M. Maksimović

Četvrti miting Dijamantnske lige održan je u četvrtak navečer na stadionu Olimpicuu Rimu, pa iako nije bio nakrcan velikim imenima svjetske atletike, ponudio je nekoliko sjajnih rezultata. Jubilarno 30. izdanje Golden Gale je ponudilo pet rekorda mitinga i šest najboljih ovosezonskih rezultata.

Asaffa Powell je ostvario još jednu pobjedu na 100 metara, ovaj put je ostvario vrijeme 9.82, što je za stotinku bolje od njegovog rezultat iz Ostrave prošle godine. Na drugom i trećem mjestu su završili Francuzi, Christophea Lemaitrea (10,09) i Martiala Mbandjocka (10,09).

Blanka Vlašić pobijedila je u skoku u vis sa preskočenih 2.03.Istu je visinu savladala i odlična Amerikanka Chaunte Howard-Lowe, ali je do tog trenutka dva puta rušila letvicu, na 1.98, pa na 2.01, dok je 2.03 preskočila u drugom pokušaju. Blanka je dva puta probala na 2.05, nije uspjela, baš kao ni Amerikanka. Treća je na kraju završila Lavern Spencer sa preskočenih 1.95.

Najbolji rezultat sezone postavila je na 400 s preponama Amerikanka Lashinda Demus. Demus je slavila sa 52.82 srušivši na taj način rekord mitinga Nezha Bidouane iz 1999. Druga je bila Kaliese Spencer 53.48, treća Natalyja Antyukh.

U skoku u dalj je pobjedu ostvario svjetski prvak Dwight Phillips sa najboljim skokom sezone 8.42, dok je Halima Hachlaf na 800 metara postavila vrijeme
1:58.40.

U bacanju kugle je svjetski prvak Christian Cantwell sa 21.67 izjednačio rekord mitinga Ulfa Timmermanna iz davne 1986.godine. Brončani olimpijac Walter Dix je 200 metara istrčao za 19.86 srušivši rekord Michaela Johnsona, a isto je pošlo za rukom Barbori Spotakovoj u bacanju koplja. Ona je sa 68.66 prebacila rekord Trine Hattestad iz 2000. Piotr Malachowski je slavio u disku sa 68.78, a dosadašnji vlasnik najboljeg rezultata Virgiliusa Alekne iz 2004.(68.42 m).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.