Dominacija Jamajke, slavi se u Peruu
FOTO: EPA

SP u atletici

Dominacija Jamajke, slavi se u Peruu

H. Zilić

Jamajka je dokazala da je svjetska velesila u ateltskim spritnerskim disciplinama što se pokazalo i na Svjetskom prventstvu u Budimpšeti gdje su šestog dana takmičenja uzeli čak pet medalja.

Predstavnici ove zemje osvojili su dva zlata, srebro i dvije bronze.

Na 100 metara s preponama zlatu medalju osvojila je Danielle Williams (30) koja je tako po drugi put u karijeri postala svjetska prvakinja i napravila pomalo iznenađenje jer nije bila u užem krugu favoritkinja.

Zlato je za Jamajku osvojio i Antonio Watson (21) koji je u vremenu 44.22 na fenomenalan način istrčao najdužu spritnersku disciplinu od 400 metara.

Wayne Pinnock (22) je nastavio žetvu medalja za Jamajku osovjivši srebro u skoku u dalj sa dužinom 8.50m, iako je dugo bio vodeći, međutim za jedan centimetar zlato mu je uzeo Miltiadis Tentoglou. Bronzu je osvojio Tajay Gayle također s Jamajke sa skokom 8.27.

Rushell Clayton (31) Jamajci je donijela bronzu na 400 metara s preponama i tako svoj udržvu i tu upisala u osvajače medalja.

U ženskom kladivu odminacija Kanade i SAD-a. Zlato je osvojila Kanađanka Camryn Rogers (24) sa 77,22 metara. Do srebra i bronze su stigle Amerikanke Janee' Kassanavoid (28) sa 76,36m i Dohe DeAnna Price (30) sa 75,41m.

Alvaro Martin iz Španije postao je prvaks vijet na 35 kmb rzog hodanja isped Briana Daniela Pitada iz Ekvadora i japanskog predstavnika Masatora Kawana.

Kod atletičarki u disciiplini 35 km brzo hodanje titulu je uzela Maria Perez iz Španije, srebro je otišlo u Peru za Kimberly Garciu Leon, a bronza u Grčku za Antigoni Ntrismpioti.

Do kraja prvenstva u Budimpešti ostala su još tri takmičarska dana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi