Stipendije za olimpijske kandidate

Hoće li ulaganja ovaj put donijeti rezultate?

Stipendije za olimpijske kandidate

M. Skaka

Ove sedmice počela je podjela stipendija za potencijalne kandidati za  Olimpijske igre „Rio 2016“, za prvu fazu priprema i kvalifikacija na Olimpijskim igre.

U prvoj fazi stipendiranja podržano je 5 sportista i to Larisa Cerić (judo), Hamza Alić (atletika), Džemal Bošnjak (boks), Amel Mekić (judo), te Ivana Ninković (plivanje) koji će se stipendirati godinu dana sa 800,00 KM mjesečno. Olimpijski komitet BiH pored ovih pet kandidata stipendira i atletičara Kemala Mešića u visini od 1000,00 KM mjesečno, kao još jednog od najozbiljnijih kandidata za Olimpijske igre „Rio 2016“.

Tako će u prvoj godini ovih šest sportista ukupno dobiti 60.000KM, a nakon nakon isteka ove vrste stipendije, Olimpijski komitet BiH će uz pomoć Olimpijske solidarnosti , nastaviti sa stipendiranjem desetak najkvalitetnijih sportista za Olimpijske igre „Rio 2016“, i to u uvečanom iznosu u vremenskom periodu od gotovo 2 godine, tj. do samog početka Ljetnih olimpijskih igara.

60.000 KM u prvoj godini, 500.000 KM do Olimpijade

Iz Olimpijskog komiteta BiH javljeno je da bi do Olimpijskih igara u Riu trebalo biti uručeno približno 500.000 KM, kao direktnu pomoću trenažnom procesu, razvoju i ostvarenju normi što bi značilo da će se stipendije za najperspektivnije kandidate za Olimpijadu u Riu uvećati i do dest puta, ili će se broj kandidata uvećati za isti broj puta.

Stipendije za ZOI kandidate 216.000 KM

Olimpijski komitet BiH također stipendira i najbolje sportiste BiH za Zimske olimpijske igre „Sochi 2014“, koje su na programu za 3 mjeseca.

Za 10 najkvalitetnijih sportista koji se bave zimskim sportovima, OK BiH je uspio obezbijediti 10 stipendija u visini od 1.200 KM mjesečno u vremenskom periodu od 18 mjeseci što ukupno iznosi 216.000 KM.

Također su im obezbijeđena sredstva putnih troškova za odlazak na kvalifikaciona takmičenja za Olimpijske igre „Sochi 2014“, u visini od 4.500 KM za svakog takmičara.

Ukupna podrška Olimpijskog komiteta BiH potencijalnim kandidatima za Zimske olimpijske igre „Sochi 2014“ iznosi 288.600 KM.

Pored novca Olimpijske solidarnosti, Olimpijski komitet BiH je preko svog partnera VISA-CARD, obezbijedio dodatna sredstva za alpsku skijašicu Žanu Novaković u visini od 30.000 KM, koja već uživa stipendiju za Olimpijske igre „Sochi 2014“.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.