Štitkovac: Cilj su Olimpijske igre 2020. godine

Velika nada bh. atletike

Štitkovac: Cilj su Olimpijske igre 2020. godine

Nermin Štitkovac, ime je koje je malo poznato široj bh. javnosti. Međutim, ovaj mladić koji je u septembru napunio 17 godina je jedan od najtalentovanijih mladih sportista u BiH, ali i u regionu.

Ovaj supertalentovani sportista je za svoj životni poziv odabrao Kraljicu sportova - Atletiku, i to bacačke discipline, bacanje kugle i diska.

O svojim počecima u atletici za SportSport.ba je govorio upravo Nermin Štitkovac.

"Prvi put sam se susreo sa atletikom u sedmom razredu osnovne škole kroz neka školska takmičenja. Tada sam se prvi put i okušao u bacačkim disciplinama, kojima ću se nešto kasnije i ozbiljnije posvetiti. U početku sam podjednako bacao i disk i kuglu, ali sam se sada bazirao na bacanje kugle, mislim da je to moja disciplina".

Da nije pogriješio odabravši bacačke discipline svjedoči i činjenica da je Nermin, u svom uzrastu i rekorder BiH u bacanju kugle i diska. Posebno je impresivan njegov rekord u bacanju kugle od 20.75 metara (kugla od 5 kg) kojim se svrstao među sam svjetski vrh bacača kugle u juniorskom uzrastu.

Mladi bh. atletičar i član AK Sarajevo je već ostvario nekoliko zapaženih rezultata uključujući i peto mjesto u bacanju kugle, kao i 12. u bacanju diska na Svjetskom prvenstvu održanom ove godine. Nermina sljedeće godine očekuje još jedno bitno takmičenje, a onda se može razmišljati i o "prelasku" u seniore.

"Sada se želim dobro spremiti, jer sljedeće godine imam jako bitno takmičenje, a to je U-20 Svjetsko prvenstvo u Finskoj. Kada je riječ o budućnosti, moj cilj, ali i cilj mog trenera su Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju. Ako ne 2020. godine, onda očekujem da ću se pojaviti na Olimpijadi 2024. godine."

Nerminov trener Mensur Vrcić je u prošlosti isticao njegov nevjerovatan talentat i brzinu razvoja, dok je talentovani bh. atletičar već imao priliku dobiti nekoliko savjeta od starijih kolega, našeg Hamze Alića, ali i srbijanskog reprezentativca Asmira Kolašinca.

"Imao sam kontakte sa Hamzom Alićem, razgovarao sam i sa njim, ali i sa Asmirom Kolašincem, jer nas dvojica imamo istog trenera, Mensura Vrcića".

Kako je i sam istakao mladi bh. atletičar se želi što bolje spremiti za Svjetsko prvenstvo naredne godine. Ipak, trenutno i nema najboljih uslova za takvo nešto, jer bh. atletičari nisu u mogućnosti pronaći dvoranu za trening u zimskim mjesecima.

"Sada treniramo na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, ipak svima nam je potrebna dvorana, kako bi se i u mjesecima koji predstoje mogli adekvatno pripremati", poručio je na kraju razgovora za SportSport.ba Nermin Štitkovac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi