Istrčao više od kilometra u krivom smjeru, ali pobijedio maraton: "Zbog ovoga sam ostao bez rekorda"
Foto: Screenshot

Štokholm

Istrčao više od kilometra u krivom smjeru, ali pobijedio maraton: "Zbog ovoga sam ostao bez rekorda"

E. Ganibegović

Na maratonu u Štokholmu zavladao je haos. Kenijac Felix Kirwa pobijedio je u utrci, ali je bio protagonist nekih bizarnih trenutaka na tom putu.

Veliki favorit za zlatnu medalju i čovjek koji je imao velike šanse da postavi novi rekord utrke u glavnom gradu Švedske, pobijedio je u Stockholmu za dva sata, 11 minuta i sedam sekundi, čak i ako je u jednom trenutku trčao u krivom smjeru. 

Kirwa je bio na čelu trke, zajedno s još dvojicom natjecatelja, te je na 28. kilometru bio pogrešno usmjeren i trčao je 1,1 kilometar više.

Tako je, čak i da je na vrijeme shvatio i vratio se na ispravan put, propustio priliku za postavljanje rekorda. 

Dva sata, 10 minuta i 10 sekundi je rekord maratona u Štokholmu, pa je rekord Kenijcu izmakao za 57 sekundi koje je izgubio trčeći u krivom smjeru. 

"Vrlo sam sretan što sam pobijedio na maratonu u Štokholmu, ali sam trčao u krivom smjeru i zbog toga nisam srušio rekord", rekao je Kirwa, prenosi The Sun.

Inače, Kirwa je tijekom svoje karijere osvojio tri maratonske utrke, Singapur i Antwerpen (2016.) i Stockholm (2022.).

Godine 2019. Felix Kirwa je suspendovan nakon što je uhvaćen na dopingu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi