Sumnjiva Semenya dočekana kao heroina

Sumnjiva Semenya dočekana kao heroina

Svjetska prvakinja iz Berlina na 800 metara Cester Semenya dočekana je po povratku u domovinu onako kako se pravi šampioni dočekuju. Njeni sunarodnjaci su je veličanstveno dočekali, kako bi joj  još jednom izrazili veliku podšku.

18-godišnja heroina koja je prošle sedmice dospjela na naslovnice svih svjetskih medija dočekana je na aerodromu u Johannesburgu na način kakav i priliči pravim šampionima. Takav doček sportska javnost Južne Afrike priredila je samo ragbistima kada su prije dvije godine osvojili naslov svjetskih prvaka.

Na svečanom dočeku pored nje bili su još prvak na 800 metara u muškoj konkurenciji Mbulaeni Mulaudzi i srebreni u skoku u dalj Khotso Mokoena, ali ipak je najviše ovacija dobila Semenya.

Dočeku su prisustvovali predstavnici Afričkog Nacionalnog Kongresa, predstavnice Ženske lige, zatim bivša supruga Nelsona Mandele Madikizela Mandela, kao i predsjednik Atletskog Saveza Južne Afrike (ASA) Leonard Chuene. Predsjednik Chuene je još jednom odbacio sve sumnje u spol Caster Semenye.

"Mi, ASA, nijednom nismo posumnjali u nju, to je jednostavno, ona je djevojka. Slali smo je još kao dijete na juniorsko SP u Poljsku, a zašto se tad nije pojavila ovakva priča. U Poljskoj je prihvaćena dobro, niko nije ništa rekao protiv nje, jer tada nije osvojila ništa".

Nakon izgovorenih riječi publika je glasno počela skandirati njeno ime, a on je nakon što se buka stišala nastavio svoj govor riječima.

"Ona je samo djevojka, kada smo je prijavili za SP, niko nas nije pitao zašto. Kada je otišla u Mairicijus na prvenstvo Afrike i ostvarila dobar rezultat, tek tada su počele razne priče. Mnogi kažu da nismo učinili dovoljno da je zaštitimo, ali šta smo mogli učinit"?

Kako je moguće da niko nikad nije posumnjao u njen ili njegov spol prije osvajanja titule prvaka Afrike, veliko je pitanje, a Chuene i tu nudi, možda jedini logičan odgovor.

"Kad je išla da radi doping test, kad je radila test krvi i urina, cijelo vrijeme je žena iz IAAF-a bila u njenom prisustvu. Kako je mogla biti pored nje, a da ne vidi kojeg je spola? Kada se rodite, može se vidjeti dali ste dječak ili djevojčica. Niko ne vodi dijete u laboratoriju kako bi utvrdio njegov spol".

Caster Semenya je do titule svjetskog prvaka došla s vremenom 1 minut i 55 sekundi, pobijedivši ispred Kenijke Janeth Japgosgei i Britanke Jenny Meadows. Prve sumnje su se pojavile krajem jula kada je na prvenstvu Afrike trku istrčala za minutu i 56 sekundi, što je za skoro četiri sekunde bilo bolje od njenog ranijeg rezultata.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.