Svjetski rekorder dolazi na „Hanžek“

Atletski Grand Prix Zagreb 2009

Svjetski rekorder dolazi na „Hanžek“

Atletski Grand Prix miting koji će se u održati u ponedjeljak 31. avgusta u Zagrebu ugostiće po četvrti put zaredo Dayrona Roblesa, aktuelnog olimpijskog prvaka i svjetskog rekodreda na 11m s preponama.

Organizatori „Hanžeka“ s ponosom ističu da je Robles kao mladi i nadareni atletičar predstaviljen u Zagrebu još prije nekoliko godina, a na miting nastavlja dolaziti i sada, kada je stekao svjetsku reputaciju.

Zvijezda svjetske klase
Dayron Robles rođen je 19. oktobra 1986. u Guantánamu na otoku Kubi. Aktuelni je svjetski rekorder na 110m s preponama sa 12.87 (12. juna 2008.), te aktuelni olimpijski prvak iz Pekinga 2008. godine. Uz to, svjetski je dvoranski doprvak na 60m s preponama u Moskie 2006. godine i sa 7.33 sekunde drugi najbrži svih vremena na 60m s preponama.
Robles je prvi put na „Hanžeku“ trčao 2006. godine i jedino tog ljeta nije pobijedio. Trčao je 13.20 sekundi, a stotinku je bio brži legendarni Allen Johnson. Godinu dana kasnije Robles je po kišnom (ne)vremenu bio najbrži sa 13.35, dok je prošlog rujna, kao aktualni svjetski rekorder i svježi olimpijski prvak ponovno trčao 13.20 sekundi.

Ove godine bi u Zagrebu Robles mogao doći ovjenčan i aureolom svjetskog prvaka jer je glavni favorit Svjetskog prvenstva koje je na rasporedu desetak dana prije Grand Prixa Zagreb 2009.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.