Transrodna osoba oborila rekord: Utrka je izgledala čudno, a komentari su bili žestoki

Nije prošlo bez kritika

Transrodna osoba oborila rekord: Utrka je izgledala čudno, a komentari su bili žestoki

H. Zilić

Sportska javnost u Italiji iznenađena je novim atletskim rekordom u dvorani. Ništa ne bi bilo toliko zanimljivo da rekord nije postavila transrodna osoba.

Tačnije, transrodna paraolimpijka Valentina Petrillo postavila je novi rekord u trci na 200 metara u dvorani za žene u Italiji.

Iako je Petrillo paraolimpijka u pitanju je bila klasična utrka na 200 metara koju je Valentina istrčala u vremenu 26.27.

Ovaj rezultat izazvao je dosta komentara u Italiji, bilo je žestokih komentara, a neki smatraju da transrodne osobe zbog ovakvih situacija moraju imati svoju konkurenciju da se takmiče.

[twitter]https://twitter.com/Edwin07011/status/1637378014177525769[/twitter]

Petrillo ima 49 godina, pa je i ovaj rekord još više dobio na zvučnosti i komentara je sve više.

Oglasi

Paraolimpijka je osigurala osmu titulu u trci na 200 metara koja je ne kraju završila sa velikim brojem komentara, bilo je dosta i kritika.

Valentina Petrillo se od malena osjećala kao žena, kako je pričala u raznim intervjuima.

Očarale su je Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine. "Bila sam toliko impresionirana da nisam mogla pronaći riječi ", potvrdila je u jednom nedavnom razgovoru za italijanske medije.

Interesantno da je do 2015. godine nastupao kao muškarac, tačnije Fabrizio Petrillo. Bio je 11 puta prvak Italije u muškoj konkurenciji.

Sa hormonskom terapijom započeo je 2017. godine, a bio je i jedan od kandidata za Olimpijske igre u Tokiju, međutim Italijanski ateltski savez je uskratio tu priliku.

Početkom 2018. godine zvanično se dekalrisao kao žena i počeo ja da nastupa u ženskoj konkurenciji.

Nakon bolesti oka oslabio je vid u 14. godini i nakon toga učestvovao je u paraolimpijskim disciplinama u kategoriji T12.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Samo racku mu ocaparit
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi