Tri finala prvog dana
Stadion u Berlinu je spreman

Počinje SP u Berlinu

Tri finala prvog dana

M. Maksimović

Na mjestu gdje je su ispisane posebne stranice atletske istorije počinje danas po mnogima najveći
sportski događaj ove godine, 12.Svjetsko prvenstvo u atletici. Prvog dana takmičenja na rasporedu su tri finala.

Već u 13 sati je na rasporedu utrka na 20 kilometara hodanja za atletičare.Naslov prvaka prije dvije godine je osvojio Jefferson Pérez iz Ekvadora, drugi je bio Francisco Javier Fernández iz Španije, a treći Hatem Ghoula iz Tunisa. Ekvadorski nacionalni junak se povukao prošle godine, kao atletičar koji je uzeo tri naslova svjetskog prvaka, u Parizu 2003., Helsinkiju 2005. i Osaki. Ako nema Pereza, tu je Francisco Javier Fernández kao veliki favorit.

Prvi komplet medalja kod atletičarki dijelit će u utrci na 10.000 metara.Tirunesh Dibaba je u Osaki bila najbolja, Elvan Abeylegesse je bila srebrna, a Kara Goucher brončana. Tu danas imamo Turkinju Abeylegesse, Etiopljanke Meseret Defar i Meselech Melkamu. Utrka je na rasporede.

Za nas je svakako najzanimljiviji ovaj prvi dan jer u Berlinu nastupa naš jedini atletičar, bacač kugle Hamza Alić. Upravo su kvalifikacije u bacanju kugle prva disciplina na ovom prvenstvu. Hamzi će biti izuzetno teško da se probije u finale pored Poljaka Tomasza Majewskog, Nijemca Petera Sacka, Christiana Cantwella i Adama Nelsona koji se nalaze u grupi A zajedno sa našim Alićem.
Ako Hamza bude išao preko 20 metara onda možemo očekivati i nešto bolji rezultat.
Naslov prvaki brani Amerikanac Reese Hoffa. Njegov zemljak Adam Nelson je se na kraju okitio srebrom, a Bjelorus Andrei Mikhnevich broncom. Kvalifikacije počinju u 10 sati ujutro.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.