Tuka među rijetkim iz Evrope sa medaljom na 800 metara

Potvrda težine rezultata

Tuka među rijetkim iz Evrope sa medaljom na 800 metara

Od prvog prvenstva u Helsinkiju, do danas naslove svjetskog prvaka na 800 metara osvajala su samo trojica Evropljana, Willi Wülbeck iz Istočne Njemačke 1983. godine, Danac Wilson Kipketer tri puta zaredom te Švicarac André Bucher.

Preostale medalje barem kada su pitanju atletičari iz Evrope na Svjetskim prvenstvima podijelila su njih šestorica. Rob Druppers (Hol), Peter Elliott (VBR), Giuseppe D'Urso (Ita), Vebjørn Rodal (Nor), Paweł Czapiewski (Pol) te Rus Yuriy Borzakovskiy koji ima po dva srebra i dvije bronce. od danas je ta lista bogatija za Poljaka Adama Kszczota, ali i ono što je najvažnije za našeg Amela Tuku. U disciplini u kojoj su recimo medalje na Olimpijskim igrama osvajali i velikani poput Williama Tanuia, Saïda Aouite, Sebastiana Coea, Stevea Ovetta.

Koliko je teško osvojiti medalju u ovoj disciplini, potvrđuje i još jedna činjenica. U Jugoslavija je atletika imala svoje mjesto, organizovana su evropska prvenstva, ali je samo jedna medalja na otvorenom osvojena računajući period do i nakon raspada Jugoslavije na 800 metara. Luciano Sušanj je 1974. godine postao prvak Evrope pobjedivši u Rimu Steve Ovetta. Upravo ovi podaci pokazuju koliko je teško napraviti ono što je danas Amel Tuka u Pekingu. Zato Amele još jednom svaka čast.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.