Tuka: Uoči Olimpijskih igara obavezno idem na planinu
FOTO - EPA

Tuka: Uoči Olimpijskih igara obavezno idem na planinu

A. Beganović

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka polaka ulazi u formu uoči dvoranskog Evropskog prvenstva koje će biti održana u Poljskoj.

Na posljednjoj trci u Madridu Tuka je 800 metara istrčao ispod 1:46, odnosno s vremenom 1:35.95 postavio je rekord Bosne i Hercegovine te Balkana, a govorio je na press konferenciji o prvom dijelu sezone.

"Prva trka u Francuskoj je bila nakon punog treninga, te sam bio tužan i razočaran sa vremenom 1:48, ali navikao sam na bolje rezultate. Nisam se osjećao nešto posebno lijepo, ali sam jedva čekao sljedeću trku u Torunu koja je bila 17. februara gdje sam popravio lični rezultat. Tada sam osjetio to samopouzdanje, da forma dolazi, došlo je do opuštanja u samim treninzima, puno bolji osjećaj u samoj trci, jedva sam čekao Madrid, očekivao sam rekord, cilj mi je bio da idem ispod 1.46 što je za mene velika stvar. Ja sam tip 800-metraša koji pravi veliku razliku između dvorane i trke na otvorenom. Sve dosad mogu biti zadovoljan, želim da naglasim da zbog stanja sa pandemijom u Italiji, nisam odradio pripreme, nisam bio u južnim krajevima gdje sam inače boravio u januaru. Trener nije htio da rizikuje, jedan atletičar iz Italije koji je bio dole na pripremama je dobio koronu i oporavlja se. Ja sam sve vrijeme trenirao ovdje i mogu i više nego biti zadovoljan sa ovim ostvarenim ovdje. Ima tu još prostora i sve više i više mi se počinje sviđati dvorana i trke u dvorani. Volim raditi na slabostima kako bih bio još bolji i kako bih ojačao. Dvorana je moja slabost jer ne mogu da pokažem sav svoj potencijal. Dosadašnji dio je odrađen kako treba, zdrav sam, treniram kako treba i vidjećemo šta nas očekuje u sljedećem vremenskom periodu", rekao je Tuka i zatim dodao:

"Mnogi atletičari su se okrenuli dvorani ne znajući da li će biti mitinzi na otvorenom tako da smo svi željni trka. Čak 25 atletičara ima rezultat ispod 1.46 u dvorani. Konkurencija je žestoka, ne znam šta je ovo. Mislim da je razlog fokus svih ostalih na dvoranu, mnogi atletičari se dobro pokazuju u dvorani. Svjetski rekordER Rudisha nikada nije trčao u dvorani kao i Bolt. Nekima to ne odgovara i ne žele da troše svoje vrijeme. Ja nastupam na nagovor svog trenera jer je dug period do ljeta, ali i želim da ostavim iza sebe neki dobar zadatak drugim generacijama i rekorde koji će se morati potruditi da ih obore. Što se tiče Evropskog prvenstva, bio sam šesti, plasirao sam se u finale što mi je i bio cilj, teško je jer imate svaki dan trku tako da se osjeća umor, ali vidjećemo. Sada se osjećam dobro, ne znam šta će se desiti na samom Evropskom prvenstvu. Uvijek dajem svoj maksimum i kao takmičar se pokažem puno bolje, trudiću se da dam sve od sebe i da se plasiram u finale što mi je glavni cilj. Vidjećemo kako će tijelo reagovati na sve to, radio sam na svojoj izdržljivosti, ne volim dugo trčanje, ali sam morao raditi na tome i na svojim slabostima i nedostacima. Ovo što radim sada će mi dati puno bolje rezultate na ljeto, želim opušteno otići na Evropsko prvenstvo zajedno sa Pezerom i Mujezinovićem, da ih bodrim i da napravimo što je moguće bolje rezultate. Sve što sada prođemo čekat će nas i na ljeto na trkama".

Objasnio je naš najbolji atletičar i zbog čega njemu ne odgovara, a nekim drugim atletičarima odgovara dvorana.

"Ja sam tip atletičara koji je malo visočiji od drugih i malo sam teži od njih i samim tim ulazak u jaku krivinu nije isti kao vani jer su krivine svako 200 metara. Ne trpi tijelo iste sile kada ja uđem sa svojim proporcijama i kada uđe neko ko je težak 70 kilograma. Dvorana odgovara atletičarima koji imaju kraći korak, također strah od povreda. Najbolji Kenijci i Afrikanci koji su dominantni u svojim disciplinama nikako ne nastupaju u dvorani jer je strah od povreda i položaj stopala. Stopala su 30-40 metara na ravnom, a sve ostalo su u krivini, tetive trpe veliki otpor, sve su to veliki razlozi što se ne voli dvorana. Sve zavisi kako kome odgovara", istakao je Tuka koji je zatim govorio o Olimpijskim igrama.

"Želim da odradim ovaj dio sezone kako treba, malo smo razgovarali sa trenerom oko obavljanja priprema u aprilu, spominjali smo Keniju pošto postoje kampovi na velikoj nadmorskoj visini, Južna Afrika otpada zbog koronavirusa jer je stanje teško. Postoje neka mjesta i u Italiji, na Siciliji, ali se vulkan ponovo aktivirao. Trener treba da primi vakcine ubrzo, ništa nismo konkretno donijeli, želim prvo da završimo Torun i da napravimo plan, 2019. godine sam trenirao sve vrijeme ovdje, imao sam divnu sezone. Pred Olimpijske igre ću obavezno ići na planinu, sada mi to nije toliko bitno."

O dodatnom poboljšanju rezultata u dvorani je istakao:

"Ima još prostora što se tiče skidanja rezultata, sam trener je rekao da sam u subotu imao jedan dobar treninf, te mi je rekao da mogu istrčati 1:44.8 što je pokazatelj da sve ide svojim tokom. Da istrčim ispod 1:45 u dvorani to bi bilo fenomenalno, među deset najboljih dvoranskih rezultata u svijetu, pet u Evropi. Sada slijedi Evropsko prvenstvo, gdje će se trčati taktički i neće biti brza vremena. Ovo može biti dobro za sljedeću sezonu kada je Svjetsko dvoransko prvenstvo u Beogradu, znam kakvi mi treninzi odgovaraju za dvoranu tako da ću pokušati još više skinuti svoj rezultat."

Top Komentari

ghast0
I opet zavidne duše ga testiraju...
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi