Upoznajte Dohu - biser Perzijskog zaliva

Prijestolnica Katara koja ostavlja bez daha

Upoznajte Dohu - biser Perzijskog zaliva

S. Grebović

Nekada je ovo područje važilo za jedno od najsiromašnijih područja na svijetu. Domaće stanovništvo se nekada davno uglavnom bavilo ribarstvom i sakupljanjem bisera. Danas je Katar simbol poslovnog uspjeha, luksuza i razvijenosti.

Glavni grad ove države je Doha koja se nalazi na istoku zemlje i koja broji skoro 340 hiljada stanovnika. Visoki i moderni neboderi, mnogobrojni autoputevi i metroi najbolje oslikavaju kako prijestolnica Katara izgleda danas. Pored moderne arhitekture, grad itekako ima šta da ponudi svijetu i od kulturne baštine.

Muzeji i galerije

Duboka posvećenost očuvanju i promicanju katarske tradicije pomogla je Dohi da uspostavi sve veću reputaciju kao jednog od glavnih međunarodnih centara umjetnosti i kulture, pohvalivši se nepreglednim nizom muzeja, galerija, kao i mnogobrojnih arheoloških nalazišta.

Pozorišta

Doha posjeduje veliki broj pozorišnih dvorana od kojih je većina locirana u takozvanom Kulturnom selu Katara, u kojem se domaće stanovištvo kulturno uzdiže.

Slikovni rezultat za museum doha

Sport

Katar i Doha se nalaze u skoro svim kalendarima vrhunskih sportskih događaja u periodu pred nama. Tako će se krajem septembra i početkom oktobra na Međunarodnom stadionu Khalifa održati Svjetsko atletsko prvenstvo.

Godina 2022. biće prekretnica za Katar jer će ova zemlja tada biti domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu. Biće to prvi Mundijal organizovan u jednoj arapskoj zemlji. Zbog tih manifestacija Doha je danas s pravom jedno od najvećih gradilišta na svijetu.

Relativno topla i bistra voda Katarskog zaljeva idealna je za sve vrste vodenih sportova, dok se na kopnu nalazi veliki broj borilišta za raznorazne sportove. Sportska zona Aspire omiljena je destinacija za sport i rekreaciju tamošnjeg stanovništva, a ona posjeduje nepregledne i sjajno uređene terene za golf, motociklističke staze Lusail, a posjetiocima su na raspolaganju tereni za tenis i skvoš.

Vožnja pustinjom

Među mnogobrojnim atrakcijama koje nude katarski turistički operatori, jedno od najpopularnijih je desertni safari za 4 × 4 osobe.

Osim vožnje roller coaster-om preko velikih pješčanih dina, aktivnosti na safariju uključuju jahanje deva te skijanje po pustinjskom pijesku. Safari također uključuje i posjetu spektakularnom 'Unutrašnjem moru' na Khor Al Adaidu. Mnogi posjetioci ne propuštaju priliku uživati u veličanstvenom zalasku sunca u pustinji kako bi noć proveli pod vedrim nebom i uživali u spektaklu na nebu.

Slikovni rezultat za driving the desert qatar

Krstarenje obalom 

Krstarenja na tradicionalnom katarskom drvenom brodu je još jedno od turističkih atrakcija Dohe. Cjelodnevni, poludnevni i večernji izleti koji uključuju jedan obrok, mogu se organizirati putem bilo kojeg od vodećih lokalnih turoperatera. Plovila su obično namještena i uređena u beduinskom stilu, a iste posjeduju i luksuzne kupaonice s tuševima. Osim uživanja u pogledu i krstarenju, aktivnosti mogu uključivati kupanje, ribolov, ronjenje ili skijanje na jet skiju.

Slikovni rezultat za coast cruise doha

Urke kamila

Kombinaciju tradicije i lokalne atmosfere ništa ne može bolje opisati kao odlazak na utrke deva koje se održavaju od oktobra do aprila na namjenski izgrađenoj stazi u Al Shahaniyi, 30 minuta vožnje zapadno od Dohe. Posjeta toj manifestaciji pruža jedinstvenu priliku biti dijelom tradicionalnog sporta koji je generacijama dio katarskog načina života.

Slikovni rezultat za camel races doha

Jahanje i utrke konja

Konjički svijet velikim dijelom duguje arapskom konju koji se s razlogom smatra najboljim na svijetu. Danas je kobilarna Al Shaqab u blizini Dohe jedinstven objekat posvećen očuvanju čistokrvnih arapskih konja. Katarska konjička tradicija se pažljivo čuva i njeguje u sklopu Doha Racing konjičkog kluba gdje se trke održavaju tokom zimskih mjeseci.