Valerio Adams dostigla Astrid Kumbernuss
Valeri Adams

Novozelanđanka najbolja tri puta zaredom

Valerio Adams dostigla Astrid Kumbernuss

M. Maksimović

Treći dan Svjetskog prvenstva u Daeguu podijeljeno je šest kompleta medalja. Zlatom su se okitili
Koji Murofushi u bacanju kladiva, Amantle Montsho na 400 metara, Carmelita Jeter na 100 metara, Valeri Adams u bacanju kugle, te Pawel Wojciechowski u skoku s motkom.

Prvo finale je bilo u bacanju kladiva. Zlatni iz Atine 2004.godine, Koji Murofushi je u trećoj seriji bacio kladivo 81 metar i 24 centimetara, što je bilo dovoljno za zlato. Mađar Krisztián Pars je sa 81.18 drugi, dok je prvu medalju za Sloveniju na ovom Svjetskom prvenstvu osvojio Primož Kozmus. Slovenca je u životu ostavio hitac iz druge serije 79.39.

Paralelno sa bacanjem kladiva, medalje su se dijelile u skoku s motkom. Potpuno neočekivano svjetski prvak je postao Pawel Wojciechowski. Poljak je sjajno odradio prva tri skoka, a onda je na 5.85 rušio letvicu. Odlučio se kockati, krenuo je na 5.90 i u drugom pokušaju je uspio. Na sljedećoj visini 5.95 sva tri puta je rušio letvicu. Istu visinu je preskočio Lázaro Borges, Kubanac ali je potrošio skok više na 5.90, pa je završio sa srebrom oko vrata. Treće mjesto je pripalo Francuzu Renaudu Lavillenieu sa 5.85.

Novozelanđanka Valerie Adams je od danas druga atletičarka sa tri uzastopna naslova svjetske prvakinje. U šestoj seriji je sa 21.24 izjednačila svjetski rekord  Nataliye Lisovskaye još tamo iz Rima 1987.godine.Nadzeya Ostapchuk je srebrna, Jillian Camarena-Williams brončana.

Kladivo (M):
1.Koji Murofushi (Jap) 81.24    
2.Krisztián Pars (Mađ) 81.18    
3.Primož Kozmus (Slo) 79.39

Skok s motkom (M):
1.Pawel Wojciechowski (Pol) 5.90    
2.Lázaro Borges (Kub) 5.90
3.Renaud Lavillenie (Fra) 5.85

Kugla (M):
1.Valerie Adams (Nzl) 21.24
2.Nadzeya Ostapchuk (Bje) 20.05
3.Jillian Camarena-Williams (USA) 20.02

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.