Vlašić: Nisam u najboljoj formi

Pred EP u Barceloni Blanka se ne razbacuje velikim izjavama

Vlašić: Nisam u najboljoj formi

Pred put na EP koje se održava u Barceloni najbolja svjetska skakačica u vis Blanka Vlašić je u rodnom Splitu održala konferenciju za novinare na kojoj je upoznala javnost s ambicijama s kojima ide u Barcelonu.

„Prvi put nakon dugo vremena idem ranjiva na neko veliko natjecanje. Iskreno, prvi dio sezone bio je ispod mojih očekivanja, no drugi je uvijek moj dio. Rezultatski to i nije na koncu tako loše, pobijedila sam na sva četiri mitinga Dijamantne lige, no onaj moj unutrašnji osjećaj nije bio sasvim na mjestu”, bila je krajnje iskrena prema sebi Blanka.

Blanka je istakla kako favoriti uvijek ne dobivaju mečeve, a kao primjer je istakla prošlogodišnje dvoransko EP u Torinu na koje je otišla kao prva favoritkinja, a vratila se bez medalje završivši tek kao peta.

“Pomišljala sam i na to kako ne želim da mi se ponovi Torino. U ovakvom ritmu ponekad se dogodi motivacijska kriza. Mogla je i cijela sezona proći bez ovoga. Mogla sam šutjeti, ne spominjati te stvari, ali mala smo zemlja i mislim da se moramo držati zajedno. Ne mislim kako trebam imati samo službeni odnos s novinarima”.

“Ljudi moraju shvatiti da ne može uvijek sve biti idealno. Ima uspona i padova. A prve mitinge ovog ljeta mogu doživjeti i kao žrtvovanje za iduće dvije sezone kada me čekaju velike stvari, novo Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Trenirala sam jako, ali treba još vremena dok dođe eksplozivnost, dok dođem u situaciju napadati svjetski record”, kaže Blanka Vlašić.

Blanka još jedino na nema medalju s Evropskih prvenstava, a za zlato u Barceloni će joj sigurno trebati skok preko dva metra. Ove godine Splićanka ima drugi svjetski i najbolji evropski rezultat od 203 preskočena centimetra, a bolja od nje je samo Amerikanka Chaunte Howard sa 205.

Pored nje još tri Evropljanke imaju ove sezone skokove od dva metra. Nijemica Ariane Friedrich ima 202, Italijanka Antonietta di Martino 201, te Ruth Beithia iz Španije, koja je na tačno 200 cm. Prije četiri godine na EP u Goteborgu je skočila 201 cm, ali joj je to bilo dovoljno tek za četvrto mjesto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.