Wilson Kipsang oborio svjetski rekord u Berlinu

15 sekundi brži od dosadašnjeg

Wilson Kipsang oborio svjetski rekord u Berlinu

Kenijac Wilson Kipsang pobjedio na na maratonu u Berlinu i pritom popravio svjetski rekord za 15 sekundi.U posljednjih deset godina, svjetski rekord su oborali Paul Tergat, Haile Gebrselassie (dva puta), te Patrick Makau i Wilson Kipsan.

Pobjedničko vrijeme i svjetski rekord 31-godišnjeg Kipsanga iznosi 2 sata 3 minute i 23 sekunde i za 15 sekundi je bolje od prijašnjeg rekorda kojeg je prije dvije godine postavio također Kenijac Patrick Makau (2:03:38) prije dvije godine na istom mjestu. Predhodno je Haile Gebrselassie također u Berlinu trčao 2:04:26, odnosno 2:03:59.

Osvajač brončane medalje na Olimpijskim igrama u Londonu bio je 30 sekundi brži od drugoplasiranog zemljaka Eliuda Kipchogea i više od tri minute od još jednog Kenijca trećeplasiranog Geoffreya Kipsanga

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.