Za krak sjajni Bekele
Stadion u Berlinu

Posljednjeg dana SP u atletici

Za krak sjajni Bekele

M. Maksimović

Posljednjeg dana takmičenja na 12. SP u Berlinu na rasporedu je bilo sedam finala. U glavnim ulogama su bili Etiopljanin Kenenisa Bekele i Španjolka Natalia Rodriguez. Bekele zbog sjajnog rezultat a Rodriguez zbog diskvalifikacije.

Kenijac Bekele je u Berlinu napravio nešto što nije pošlo za rukom niti legendarnom Haile Gebrselassiju. Nakon zlata na 10.000 metara  metara, naslov svjetskog prvaka je Bekele osvojio i na 5000 metara, pa je tako po prvi put  Etiopija dobila svjetskog prvaka na 5000 metara.Bekele je slavio u vremenu 13:17.09, ispred Bernarda Lagata (13:17.33) i Jamesa Kwaliaja C'Kuruija (13:17.78).


U finalu utrke na 1500 metara kod ateltičarki dogodilo se nešto što niko nije očekivao. Španjolka Natalia Rodriguez je u borbi zašto bolju poziciju na stazi odgurnula najveću favoritkinju Gelete Burke. Burke je pala, Rodriguez je uz zvižduke sa tribina dočekana u cilju. Već tada je nakon pogledane ponovljene snimke Rodriguez znala da će biti diskvalifikovana.Na kraju je titulu iz Osake tako obranila Maryam Yusuf Jamal sa vremenom 4:03.74. Britanka Lisa Dobriskey je dohvatila srebo 4:03.75, a potpuno neočekivano Shannon Rowbury broncu sa 4:04.18.


Amerikanka Brittney Reese je uzela zlato u skoku u dalj skokom iz treće serije 7 metara i 10 centimetara, dok se  Tatyana Lebedeva morala zadovoljiti srebrom, 6.97.Treća je bila Karin Mey Melis iz Turske (6.80).


U bacanju koplja se dogodilo veliko iznenađenje.Finac Tero Pitkämäki je ostao bez medalje, a zlato je osvojio Andreas Thorkildsen sa 89.59. Guillermo Martínez je u šestoj seriji bacio koplje 86 metara u 41 centimetar što je bilo dovoljno za srebro, dok je Japanac Yukifumi Murakami imao hitac iz druge serije 82.97, za broncu.


Iznenađenje se dogodilo i u finalu utrke na 800 metara gdje je nastupilo čak deset atletičara.
Na kraju je postao svjetski prvak Mbulaeni Mulaudzi iz Južne Afrike sa 1:45.29.
Alfred Kirwa Yego je ušao u cilj kao drugi sa 1:45.35, a Yusuf Saad Kamel (1:45.35) kao treći.


Naravno da je kompletna priča zaključena utrkama štafeta na 4X400 metara. Kod atletičarke zlato ide u Ameriku, srebro na Jamajku, a bronca u Rusiju. Za pobjedničku štafetu su trčale
Debbie Dunn,Allyson Felix,Lashinda Demus i Sanya Richards.


Amerikanci su bila najbrži i u konkurenciji atletičara.Angelo Taylor, Jeremy Wariner, Kerron Clement i LaShawn Merritt su stigli do zlata u vremenu 2:57.86. Velika Britanija je druga, Australija četvrta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.