Zbog Pistoriusa novo pravilo
Oscar Pistorius

Oscar Pistorius mora trčati u prvoj izmjeni

Zbog Pistoriusa novo pravilo

M. Maksimović

Oscar Pistorius će morati trčati prvu izmjenu za reprezentaciju Južne Afrike u štafetnoj utrci na 4x400 metara na Svjetskom prvenstvu u Daeguu iz bezbjedonosnih razloga.

Predsjednik Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) Lamine Diack izjavio je kako će južnoafrički trkač Oscar Pistorius (24), koji nastupa na SP iako ima obje noge amputirane ispod koljena, pa koristi posebne proteze izrađene od karbonskih vlakana, morati trčati prvu dionicu u štafetnoj utrci na 4x400 metara na Svjetskom prvenstvu u Daeguu iz bezbjedonosnih razloga.

''S ovom osobom je poseban slučaj. Jedina stvar koju smo rekli južnoafričkom savezu je ta da, ukoliko Pistorius želi trčati u štafeti, mora trčati prvu dionicu kako bi se izbjegla opasnost po ostale takmičare'', rekao je Diack.

Inače, Pistorius će u Daeguu postati prvi amputirani sportaš koji će nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.